A restaurátorok munkájába nyerhetünk betekintést

Megérkezett a Megyeháza Galériába a vándorkiállítás

(0 Szavazat)46 megjelenítés

A Megyeháza Galéria a jelenlegi állomása A restaurálás művészete című vándorkiállításnak, melyet a budapesti Pro Arte et Natura Alapítvány, a Magyar Restaurátorok Egyesülete, Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ jóvoltából, a Kárpát-medence számos települése után, Csíkszeredában is megtekinthetnek az érdeklődők, március 16-ig a nap 24 órájában. A kiállított posztereken 28 jelentős, eddig megvalósult restaurátori feladatot ismerhetnek meg a látogatók, amelyek között az Erdélyben létrejött munkák is láthatók.

A pénteki, március 4-i megnyitón Czimbalmos Attila, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ menedzsere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy többek között Pozsony, Kassa és Szófia után Csíkszeredában is megtekinthető a restaurátorok munkássága, ugyanakkor kiemelte: a kiállítás célja, hogy Székelyföldön is bemutassa, felhívja a döntéshozók és mindenki figyelmét a kulturális értékeink továbbörökítésének a fontosságára.
Báró Lipthay Antal, a Pro Arte et Natura Alapítvány alapítója kitüntetésnek nevezte, hogy Csíkszeredában jelen lehet mint alapító, kötelességnek és nagy felelősségnek nevezte, hogy a vándorkiállítás során is méltathatják a székelyföldi tehetségeket.
Ezt követően a székelyudvarhelyi Ferencz Zoltán átvehette a PAN alapítvány elnökségét Szentkirályi Miklóstól, aki egyben a Magyar Restaurátorok Egyesületének elnöke is, mint az alapítvány tiszteletbeli elnöke tovább segíti majd az alapítvány munkáját.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a kiállítás védnöke örömének adott hangot, hogy az alapítvány a Megyeháza Galériát megtiszteli kiállításával, külön köszönetet mondott Lipthay Antalnak és Lipthay Erzsébetnek, elmondása szerint a gyergyószárhegyi Lázár-kastély többségi tulajdonosának jelenléte a megyeházán üzenetértékkel bír.
– A Lipthay család mecenatúrája, értékteremtő erőfeszítései tiszteletet, elismerést érdemelnek. Bízom benne, hogy az ehhez hasonló kiállításokat, eseményeket a Lázár-kastélyban is megtekinthetjük – hangsúlyozta a megyeelnök.
Czimbalmos Attila beszámolója szerint Csíkszeredát követően a kiállítást megtekinthetik Olaszteleken, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Temesváron is.

Csíkszereda, 2016. március 5.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774