A rendezési terv a környék fejlődését szolgálná

Alakuló ülést tartott a Hargita-hegység-munkacsoport

(0 Szavazat)33 megjelenítés

Az érintett önkormányzatok, szakhatóságok, tulajdonosok képviselőinek részvételével munkacsoport alakult a Hargita-hegység egységes övezeti tervének kidolgozására. Az alakuló ülést december 12-én, hétfőn tartották a csíkszeredai megyeházán, amelyen egy megfelelő értékelő tanulmány elkészítéséhez és a környezetvédelmi jelentés kibocsátásához szükséges lépésekről tanácskoztak. A résztvevőket köszöntötte Borboly Csaba, az egységes övezeti tervet szorgalmazó Hargita Megye Tanácsa elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy sikerül minél hamarabb elfogadni a tervet.

– Nyolc éve kínlódunk ezzel a projekttel, amelyet 2008 őszén, Homoródfürdőn indítottunk el. Remélem, minél hamarabb elfogadják a tervet, mert azáltal az érintett települések, közbirtokosságok és más tulajdonosok tudnak dolgozni, fejleszteni területükön, pályáztatni, fejleszteni, közös célokat elérni. 21 közigazgatási egység lesz a haszonélvezője ennek. Olyan döntésekre kell lehetőséget biztosítani, amelyek tekintettel vannak a természetre és az értékek megőrzésére – fogalmazott a megyeelnök.

Hargita megye fejlesztési stratégiája szellemében Hargita Megye Tanácsának kifejezett szándéka a különleges vonzáskörű turisztikai zónák fejlesztése. Ahhoz, hogy ez egységes keretben valósulhasson meg, a megyei tanács megrendelte a hegység rendezési tervét, melynek célja a hegység területének elemzése, amellyel biztosítja annak fenntartható fejlődését és egy sajátos turisztikai csomag létrehozását. A rendezési terv szigorú betartásával olyan jogi keretet szeretnének létrehozni, amely megállítja az illegális tevékenységeket, melyek máris jelentõs károkat okoztak a hegységben, csökkentve ezzel turisztikai vonzerejét. A terv által ellenőrizhetők a fejlesztések, és a későbbiekben minden befektetés, a rendezési terv előírásaira és szabályaira alapozva, az érintett települések közös fejlődését biztosítaná.

A Hargita-hegység fejlesztéséről tájékozódhatnak a http://hargitahegyseg.hargitamegye.ro/ honlapon.

Csíkszereda, 2016. december 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774