A Pro Economicával aláírt támogatások gazdasági növekedést hoznak Csík térségének

(0 Szavazat)29 megjelenítés

Folytatódik Hargita megyében a támogatási szerződések aláírása a kisgazdák és a magyar kormány gazdaságfejlesztési programját lebonyolító Pro Economica Alapítvány között. Mint korábban beszámoltunk, a pályázati programban 15 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást lehetett igényelni. Közel ötezer szerződést írnak alá Székelyföldön, a támogatási keret 61 millió euró. A kiíráson Csíkszék szerepelt a legjobban 915 nyertes pályázattal. 

December 2-án Csíkszenttamáson és Csíkrákoson írták alá a támogatási szerződéseket.

Csíkszenttamáson a csíkdánfalviak, a csíkkarcfalviak, a csíkjenőfalviak, a csíkszenttamásiak és a csíkszentdomokosiak összesen 170 szerződést írtak alá, Csíkrákoson pedig több mint 160-at a csíkcsicsói, csíkrákosi, göröcsfalvi, madéfalvi, csíkvacsárcsi, csíkajnádi és csíkmadarasi gazdák. A támogatásokat eszközbeszerzésre és tenyészállatok vásárlására fordítják.

– A felelős magyar kormány és az összefogás eredménye a támogatási szerződések aláírása, ami hozzájárul a csíki térség gazdasági növekedéséhez, konkrét lehetőségeket kínálva értékeink továbbadására. Szövetkezetekben kell gondolkodni, és készül Hargita Megye Tanácsának agrárstratégiája is, amely a kisgazdaságok, családi vállalkozások megélhetését célozza meg az ipari gazdálkodással szemben – mondta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált a gazdáknak, és a megyei tanács további támogatásáról biztosította őket.

– Az összefüggő programok, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének projektjei, a Székely Termék Mozgalom is támogatást nyernek a Pro Economica által lebonyolított gazdaságfejlesztési program révén. A negyvenezer székelyföldi gazda közül közel ötezren pályáztak sikeresen, ami egy jó kezdet – fejtette ki Becze István megyei tanácsos, a megyei tanács vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakbizottságának elnöke.

A pályázat legfontosabb céljai közt szerepel a vállalkozási formák erősítése, a térségi mezőgazdasági tevékenységek fellendítése, a mezőgazdasági termelési géppark korszerűsítése és környezetbaráttá tétele, illetve a foglalkoztatottság növelése. A támogatási szerződések aláírása december 10-ig folytatódik Székelyudvarhelyen, Csíkkozmáson, Csíkszentgyörgyön, Csíkszeredában és Gyimesközéplokon.

 

Csíkszereda, 2019. december 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774