A piacorientált szakoktatást kell erősíteni a megyében

Hargita Megye Tanácsa előterjesztette a vállalkozók igényeit

(0 Szavazat)47 megjelenítés

A Helyi Szakképzési Bizottság január 14-én, csütörtökön a csíkszeredai Pedagógusok Házában tartott gyűlésén Hargita Megye Tanácsa képviseletében részt vett Barabás Csaba, a beruházásvonzási iroda vezetője, aki hangsúlyozta, hogy fontos a megyében jelen lévő vállalkozók munkaerőigényét figyelembe venni a szakmunkásképzők, szakközépiskolák 2016–2017-es tanévre vonatkozó beiskolázási tervének véglegesítése során, hiszen ez az egyik feltétele annak, hogy a fiatalok az iskola elvégzése után el tudjanak helyezkedni itthon. Ugyanakkor az irodavezető a múlt évben, vállalkozók körében végzett felmérésre támaszkodva megjegyezte, a munkáltatók hajlandók részt vállalni a szakoktatásban gyakornoki lehetőséget vagy akár ösztöndíjat biztosítva a diákoknak.

A téma kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke korábban azt nyilatkozta, össze kell hangolni a vállalkozói közeget a szakoktatással, hiszen csak így lehet gátat vetni a fiatalok elvándorlásának.

– Meg kell teremtenünk a feltételeket a szakmát végzett fiataljaink számára, hogy már az iskolapadban ülve legyen jövőképük, az oklevél megszerzése utáni időszakról. A Nyugaton jelenleg zajló események hatására talán kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e külföldön munkát vállalni. Meg kell teremtenünk itthon azokat a feltételeket, amiért érdemes a manapság kevésbé biztonságos Nyugat helyett a szülőföldet választani – jelentette ki a megyeelnök.

Barabás Csaba irodavezető szerint egyes vállalkozók rákényszerülhetnek a külföldi munkaerő bevonására, ha nem sikerül hatékonyan összehangolni a szakképzést a munkaerőpiac igényeivel.

A bizottság részéről a napokban elküldik Hargita Megye Tanácsának a megye szakképzési tervezetét, amelyben igyekeznek a térségenkénti igényekhez igazítani a szakoktatást.

Csíkszereda, 2016. január 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774