A piacorientált szakoktatást kell erősíteni a megyében

Hargita Megye Tanácsa előterjesztette a vállalkozók igényeit

(0 Szavazat)47 megjelenítés

A Helyi Szakképzési Bizottság január 14-én, csütörtökön a csíkszeredai Pedagógusok Házában tartott gyűlésén Hargita Megye Tanácsa képviseletében részt vett Barabás Csaba, a beruházásvonzási iroda vezetője, aki hangsúlyozta, hogy fontos a megyében jelen lévő vállalkozók munkaerőigényét figyelembe venni a szakmunkásképzők, szakközépiskolák 2016–2017-es tanévre vonatkozó beiskolázási tervének véglegesítése során, hiszen ez az egyik feltétele annak, hogy a fiatalok az iskola elvégzése után el tudjanak helyezkedni itthon. Ugyanakkor az irodavezető a múlt évben, vállalkozók körében végzett felmérésre támaszkodva megjegyezte, a munkáltatók hajlandók részt vállalni a szakoktatásban gyakornoki lehetőséget vagy akár ösztöndíjat biztosítva a diákoknak.

A téma kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke korábban azt nyilatkozta, össze kell hangolni a vállalkozói közeget a szakoktatással, hiszen csak így lehet gátat vetni a fiatalok elvándorlásának.

– Meg kell teremtenünk a feltételeket a szakmát végzett fiataljaink számára, hogy már az iskolapadban ülve legyen jövőképük, az oklevél megszerzése utáni időszakról. A Nyugaton jelenleg zajló események hatására talán kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e külföldön munkát vállalni. Meg kell teremtenünk itthon azokat a feltételeket, amiért érdemes a manapság kevésbé biztonságos Nyugat helyett a szülőföldet választani – jelentette ki a megyeelnök.

Barabás Csaba irodavezető szerint egyes vállalkozók rákényszerülhetnek a külföldi munkaerő bevonására, ha nem sikerül hatékonyan összehangolni a szakképzést a munkaerőpiac igényeivel.

A bizottság részéről a napokban elküldik Hargita Megye Tanácsának a megye szakképzési tervezetét, amelyben igyekeznek a térségenkénti igényekhez igazítani a szakoktatást.

Csíkszereda, 2016. január 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2023, október»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774