A pedagógusok felelősséget és részt vállalnak a döntéshozók képzésében

A Makosz az erdélyi magyarság egyik jelentős vezetői utánpótlásbázisa 

(0 Szavazat)14 megjelenítés

A megyei tanács oktatási szakbizottságának új lendületet adott az, hogy 2012-ben megyei tanácsosként a tagjává vált Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Ferencz-Salamon Alpár volt főtanfelügyelővel együtt. Tevékenységük meghatározó volt abban, hogy Hargita Megye Tanácsa az utóbbi években nagyobb szerepet vállalt oktatási téren.

A fenti gondolatokkal köszöntötte Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke az RMPSZ április 22-i, szombati csíkszeredai küldöttgyűlésén részt vevőket. Az elöljáró szerint a helyi közigazgatás és az oktatás sok nehézségen ment keresztül az utóbbi években, amire együtt keresték és keresik a megoldásokat, mert közös gondolkodással, szakmailag megalapozott döntésekkel jobb eredmény érhető el. A pedagógusszövetségből erőt lehet meríteni ehhez, fűzte hozzá.

– Folyamatosan keresnünk kell a lehetőséget a Székelyföld–szórvány együttműködés kiterjesztésére, és együtt kell harcolnunk a kisebbségi oktatási törvények érvényesüléséért, mint ahogyan azért is, hogy minél kevesebb gyermek hagyja ott az iskolát, minél kevesebb kudarcélményük legyen a diákoknak. Bízom benne, hogy a szakoktatás terén a megyében végzett munkánk meghozza eredményét, de a pályaorientációs munkát is erősítenünk kell, hogy ne a számítógép döntsön a gyermekek sorsáról. Biztató, hogy az RMDSZ központi témája egyre inkább az oktatás, és ezáltal erősebb parlamenti figyelem irányul rá – jelentette ki Borboly Csaba.

Külön üdvözölte a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (Makosz) jelen lévő képviselőit. Mint fogalmazott, érdemes odafigyelni a szervezet vezetőire minden középiskolában, mert közülük kerülnek ki a jövő romániai magyar politikai döntéshozói, és nem mindegy, milyen utánpótlás lesz a politikában. A jelenlegi romániai magyar döntéshozók körülbelül kétharmada a Makoszban kezdte közösségért folytatott tevékenységét, emlékeztetett rá a megyei tanács elnöke, utalva saját magára is.

– Óriási jelentőségű a Makosz működése, hiszen az erdélyi magyarság egyik jelentős társadalmi vezető rekrutálóbázisát képezi. Sokan dolgoztunk a szervezetben az elmúlt negyedszázadban. Pedagógusaink nagyon fontos szerepet töltenek be napjainkban, hiszen felelősséget és részt vállalnak abban, hogy fiataljaink mit fognak képviselni, és milyen döntéshozói lesznek magyar közösségünknek – hangsúlyozta Borboly Csaba.

A küldöttgyűlésen készült Facebook-bejegyzés itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1254239274623453

Csíkszereda, 2017. április 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774