A pápai nuncius üdvözölte a Hargita Megye Tanácsa és az egyházak közti szoros együttműködést

Borboly Csaba: fontos a visszajelzés, hogy a munkánk iránya jó

(0 Szavazat)59 megjelenítés

Elismerését fejezte ki Miguel Maury Buendía pápai nuncius Hargita Megye Tanácsa és a történelmi egyházak között kialakított szoros együttműködése iránt. Bukarest vatikáni nagykövetével pünkösd szombatján nyílt alkalma Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének találkozni és bemutatni megyénket a csíksomlyói ferences kolostorban. Jakubinyi György Miklós érsek, Tamás József püspök, Potyó Ferenc általános helynök, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Becze István megyei tanácsos, valamint Lukács Levente, a megyei tanács egyházi ügyekkel foglalkozó munkatársa jelenlétében a megyeelnök egy átfogó dokumentációt adott át a vatikáni nagykövetnek, amelyből többek között kiderül, hogy a megyei tanács 2009–2015 között közel tizennégymillió lejjel támogatta a történelmi egyházakat, ebből mintegy tízmillió lejjel a katolikus egyházat. 2016-ban és 2017-ben a római katolikus felekezetnek kiutalt támogatás évente körülbelül három millió lej a történelmi egyházaknak pedig összesen évente több mint négy és fél millió lej.

– Az arányokat tekintve, országos viszonylatban Hargita megyében él a legtöbb katolikus, és a lakosság több mint nyolcvan százaléka magyar ajkú. Hargita Megye Tanácsa szoros kapcsolatokat ápol a történelmi egyházakkal, hiszen a 267 település majdnem felében az egyedüli helyi intézmény az egyház. Éppen ezért helyi szinten nemcsak a hitéletet tartja fenn, hanem szociális, kulturális, sőt gazdasági téren is képes megszervezni az életet – ismertette Borboly Csaba.

A megyei tanács elnöke a családprogramról is beszámolt, amely a fiatalok itthon maradását célozza. Ennek mentén Borboly Csaba kitért arra, hogy közös erőfeszítéssel sikerült kiszorítani megyénkből egy multinacionális céget, jelenleg pedig azon dolgozik a megyei tanács, hogy a fa itthon kerüljön feldolgozásra, és a fiatalok ily módon munkához jussanak. Ennek kapcsán az egyházi méltóság kijelentette, az ország egyik legnagyobb problémája, hogy tönkretették a feldolgozóipart, újraiparosításra lenne szükség, ennek fényében üdvözölte a megyei tanács ez irányú törekvéseit is.

A találkozó következő témája a megye születési és elhalálozási aránya volt. Borboly Csaba ennek kapcsán elmondta, hogy folyamatos javuló tendenciát mutatnak a számok, országos szinten Hargita megye az élvonalba tartozik. Három nagyváros – Bukarest, Temesvár és Kolozsvár – után Hargita megyében a legnagyobb a születési arány. Borboly Csaba szerint ezért is fontos a községekre, falvakra alapozni. Mint mondta, a kistelepüléseken fontos intézmény az egyház, ebben a Tamás József püspökkel történő szoros együttműködés eredményei is látszanak. Az egyházzal szoros együttműködés részeként is sikerült ezt elérni, többek között a megyei tanács Kisfalu programján keresztül, amelyben az egyház is nagyban segít. A Kisfalu program mellett Borboly Csaba ugyanolyan fontosnak nevezte a szakképzést, az erdőgazdálkodást és a helyi kis- és közép mezőgazdaságok fejlesztését. Ebben egyetértett a nuncius, hogy mindazon folyamatok, amelyet a megyei tanács elindított hosszú távon a térség fejlődéséhez vezet és ezáltal a fiatalok elvándorlása is nagy mértékben csökkenthető, hiszen a helyi iparágak fejlesztése mindezek fele a kulcs.

Az elhangzottakra a nagykövet elismerően reagált, és érdeklődött a visszaszolgáltatások menetéről. Itt az elöljárók elmondták, hogy amit a hatóságok engedtek, azokat a javakat visszaszolgáltatták. Borboly Csaba ugyanakkor elmondta, nem minden esetben a törvények gátolják a visszaszolgáltatásokat, hanem úgymond a törvény fölötti törvények. Szerinte ugyanis az emberek félelemből újabb bürokratikus szabályokat alkotnak, ezért el kell érni azt, hogy ne féljenek, így a visszaszolgáltatások is könnyebben történnének meg.

Szóba kerültek a megyénk keleti felében található erdős területek, amelyek az egyház tulajdonát képezték. Ebben az esetben azonban már kis lépésekre van szükség, a nuncius vállalta, hogy utánajár a kérdésnek, Hargita Megye Tanácsa ezt megelőzően elküldi a részletes listát az említett területekről. Ugyanakkor a nagykövet elmondta, az egyházaknak az ingatlanok visszaszerzése mellett a fiatalok ügyével is kiemelten kell foglalkoznia. Ezért nevezte fontosnak azt a munkát, amelyet Hargita Megye Tanácsa végez a térségben, és nagyszerűnek tartja, hogy ebben az egyház is segíthet.

Jakubinyi György Miklós érsek kitért a szociális szolgáltatások ügyére. Beszámolt arról, hogy a Gyulafehérvári Caritas Hargita megyében rendelkezik a legnagyobb szervezettel, amelyet a megyei tanács szintén jelentős összeggel támogat. Ezzel kapcsolatban a jelenlévők egyetértettek abban, hogy az állam kötelessége a szociális szolgáltatások biztosítása, de ha a katolikus egyház e téren nem tevékenykedne – amely egyébként felekezettől függetlenül segíti az embereket –, az állam nem lenne képes teljesíteni ezt a kötelezettségét.

Borboly Csaba megyeelnök megemlítette, hogy a megyei tanács nagyban alapoz a polgármesterekre, a helyi döntéshozóknak sokat jelent az egyház jelenléte és támogatása. Ennek apropóján felmerült annak a lehetősége, hogy húsz polgármester Kelemen Hunor szövetségi elnök és Tamás József püspök vezetésével ellátogasson a Vatikánba, hogy beszámoljanak tevékenységükről, és megerősödve térhessenek haza. A nuncius pozitívan fogadta a kezdeményezést, és további egyeztetéseket szorgalmazott.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumról tárgyalt a nagykövettel. Határozott meggyőződése az, hogy nem fér össze a katolikus egyház fejének, a pápának a meghívása azzal, hogy Romániában a megszűnés széléig próbálnak eltolni egy római katolikus iskolát. "Nem egyenes az a gesztus, amelyet a román diplomácia a Vatikán felé közvetít, hiszen nem lehet egy időben nagy nyitottságot szimulálni a római katolikus egyház felé, és közben hagyni, hogy az erőszakszervek ellehetetlenítsenek Marosvásárhelyen egy iskolát" - hangsúlyozta Kelemen Hunor. A nuncius elmondása szerint az ügy már a pápáig is eljutott, aki szintén aggódik.


Borboly Csaba eredményesnek értékelte a találkozót, amelyen Miguel Maury Buendía elismerte Hargita Megye Tanácsa jelentős szerepét a térség fejlődése szempontjából, hiszen a nuncius meglátásai összhangban vannak a megyei tanács tevékenységével. A megyeelnök ugyanakkor azért is tartotta fontosnak a találkozót, hogy visszaigazolást kapjon a megyei tanács, hogy a munkájának iránya jó.

A pápai nunciusnak átadott anyag elérhető Borboly Csaba közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/a.358855334161856.73407.215328865181171/1293185327395514/?type=3&theater

Csíkszereda, 2017. június 6.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774