A népdalkincset tovább kell adni

A népdalvetélkedő közelebb hozza a különböző tájegységek fiataljait

(0 Szavazat)41 megjelenítés

Az idén november 13-25. között került sor a csíkszeredai Tiszta Forrás Alapítvány az Eszterlánc Alapítvány szervezésében, a csíkszeredai Tanulók Háza közreműködésével, az iskolás gyermekek számára tartott XIX. „Csak tiszta forrásból” népdalvetélkedőre.

November 24-én, péntek délután a döntő hivatalos megnyitóján jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki köszöntötte a viseletbe öltözött több száz fiatalt.

– A népdalkincset adjátok majd tovább gyerekeiteknek, unokáitoknak. Bízom benne, hogy senki se fog csalódottan távozni a versenyről, hisz mindenki nyertes, a felhalmozott tudást senki nem veheti el tőletek! – fogalmazott Borboly Csaba megyeitanács-elnök a népdalvetélkedő döntőjének ünnepélyes megnyitóján. Ugyanakkor gratulált Szalay Zoltán főszervezőnek, a Tiszta Forrás Alapítvány elnökének, hogy évről-évre megmutatkozást biztosít a megye fiataljai számára, ami ösztönzi őket tudásuk gyarapításában.

A „Csak tiszta forrásból” népdalvetélkedő a Román Tanügyminisztérium versenykalendáriumában (CAER) is szerepel. A versenyen román anyanyelvű gyerekeknek is lehetőséget biztosítottak a bemutatkozásra.

Az elmúlt időszakban több térségi elődöntőt is tartottak: Gyimesfelsőlokon, Gyergyószentmiklóson, Csíkdánfalván, Csíkszeredában és Csíkszentmártonban. A két napos döntőnek a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium díszterme és emeleti termei adtak otthont. A népdalvetélkedő során elsősorban helyi anyagot kértek a versenyzőktől. A fiataloknak, korcsoporttól függően, 7-20 népdallal kellett készülniük. A verseny során elsősorban a tiszta, csengő hang, a szép hangszín, a listán szereplő népdalok értéke és nem utolsó sorban az előadásmód hitelessége, meggyőző ereje érvényesült majd a zsűri szempontjai között.

Hargita Megye Tanácsa pályázati úton 4000 lejjel támogatta a verseny megszervezését.

Csíkszereda, 2017. november 25.


[ Ifjúsági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774