A nemzeti identitástudat elmélyítését segíti a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Egész Székelyföldről várnak jelentkezőket a Jancsó Benedek történelmi emlékversenyre, idén a vetélkedőre Kovászna, Hargita és Maros megye iskoláiból nevezhetnek be háromfős csapatok.  A Jancsó Alapítvány által szervezett történelmi vetélkedőt azzal a céllal kezdeményezték, hogy a diákokat a szülőföld jobb megismerésére ösztönözzék, felkeltve az érdeklődésüket a székelység élete, kultúrája, történelme iránt. Idéntől a három székelyföldi megyei önkormányzat partnerségével zajlik a verseny. 

Ennek a vetélkedőnek az a küldetése, hogy a fiatalok számára lehetőséget biztosítson a magyar történelem nagy egyéniségeinek, az általuk létrehozott szellemi értékek bemutatására, és ami nagyon fontos, korszerű feldolgozására. Segíteni szeretnénk ez által a nemzeti identitástudat elmélyítését. A tavalyi verseny szellemiségét megtapasztalva merem mondani, hogy mindegyik részt vevő diák gazdagodott tudással, élménnyel, remélem, hogy ez meghatározó lesz a későbbiekben is” – fogalmazott Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A versenyt ebben a tanévben Kovászna, Hargita és Maros megye magyar nyelvű iskoláiban, a 7-8. osztályos diákoknak hirdetik meg, a kétfordulós vetélkedőre háromfős csapatok jelentkezését várják. Az első fordulóban szabadon választott formában és témában kell feldolgozni egy Mátyás királyhoz köthető történelmi eseményt vagy legendát. A feldolgozott témát dokumentumfilm, pp prezentáció, vagy írásbeli formában (legtöbb 20Mb és 10 perc időtartam, illetve legtöbb 20 oldal terjedelemben) kell eljuttatni 2018. február 28-ig a Jancsó Alapítványhoz. A pályázati anyagot tartalmazó file-t fel kell tölteni egy nyilvános fájlmegosztóra és a hivatkozását/elérési útvonalát az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell megküldeni. A pályázati anyagnak tartalmaznia kell a felhasznált források megjelölését. A beküldött versenyfeladatokat szakmai zsűri bírálja el. A második fordulóban a beküldött pályamunkák elbírálása után a tíz legjobb csapat vesz részt. A döntőt 2018. május 5-én tartják a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban. A verseny legjobb három csapata és a felkészítő tanárok egyhetes magyarországi vendéglátásban részesülnek, a döntő többi résztvevői könyvjutalmat kapnak. A jelentkezési űrlapot a www.jancsoalapitvany.hu oldalról lehet letölteni, beküldési határidő: 2017. december 22.

A Jancsó Benedek történelmi emlékverseny a gelencei származású neves pedagógus, publicista nevét kapta, aki az állami és egyházi iskolahálózaton kívüli szabadoktatás megszervezője és népszerűsítője volt, de szakíróként kisebbségpolitikai és nemzetiségtörténeti tevékenységet is folytatott.

Jancsó Benedek történelmi emlékverseny kiírása megtekinthető az alábbi linken:

http://hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/palyazatok-projektek/jancso-benedek-tortenelmi-emlekverseny-kiirasa.html


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774