A nemzeti identitás biztosítéka lehet a vallásturizmus

Határokat és egyházakat átívelő összefogás Hargita és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között

(0 Szavazat)35 megjelenítés

Hit és identitás – Nemzeti kegyhelyeink szerepe a magyar nemzet mindennapjaiban címmel szervezett testvérmegyei vallásturisztikai konferenciát Hargita Megye Tanácsa és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye november 9-én a csíksomlyói Jakab Antal Házban.
A konferencián olyan fontos témakörökét vitattak meg a résztvevők, mint a vallási zarándoklatok szerepe a turizmusban, illetve a hit és identitás közötti kölcsönhatások.

– Hargita Megye Tanácsának elsősorban lélektani szempontból fontosak a testvérmegyei kapcsolatai, hisz az egymáshoz vezető úton nem lehetnek, nincsenek határok – mondta, Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke és kiemelte büszkék lehetünk arra mi, magyarok, hogy az Európa szinten egyre hanyatló vallásturizmus térségünkben nem csupán jelen van és létezik, hanem egyre erősödik is.

– Közösen, nemzeti összefogásban meg tudjuk védeni közösségünket az Európa szinten elterjedt liberális értékrombolástól – hangsúlyozta az alelnök.

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője rövid bemutatót tartott nem csupán a Mária út eddigi turisztikai vonzatáról és jövőbeni fejlesztési terveikről, hanem a zarándokút közösségformáló értékeiről és a lélekre gyakorolt jótékony hatásairól is, majd Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke is röviden ismertette tevékenységüket.

Tánczos Barna szenátor elmondta, túl a lelki megnyugváson a csíksomlyói búcsú évről évre az nemzeti összetartozás, a testvéri szeretet érzésével tölti el a zarándokokat.

– Ha megőrizzük ezen értékeinket, identitásunk évszázados garanciájának tekinthetjük azokat a jövőben is – emelte ki a szenátor.

Urbán Erik Ferences szerzetes és a csíksomlyói kegytemplom igazgatója kifejtette, kegyhelyeink a turisztikai desztinációkon túl, olyan találkozások helyszínei, melyek mindenkinek megmutatják helyes utat.

– A turistákat amikor megérinti a kegyhelyeink misztériuma és megérzik Isten jelenlétét, zarándokokká válnak és a csoportok közösséggé alakulnak – mondta Orosz István atya, a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely igazgatója, majd hozzátette, kegyhelyeink hivatása éppen az, hogy ezek a turisták megtalálják önmagukat az Istennel való találkozásban és megtanuljanak nem csak a szemükkel, hanem a szívükkel is látni.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, örömmel tölti el és nagy lehetőséget lát abban, hogy a vallásturizmus révén azoknak a személyeknek is spirituális élményt lehet biztosítani, akik egyébként nem vennének részt a vasárnapi misén.

– Fontos megemlítenünk a vallás családalapításra gyakorolt pozitív hatását, mely nélkül szinte identitásról sem beszélhetünk, hisz a család a társadalom és a nemzet alapja – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és hozzátette, a testvérmegyei kapcsolatok és a vallásturizmus révén is erősíteni kell a fiatalokban az identitástudatot, illetve olyan perspektívát kell biztosítani számukra, mely az itthonmaradásra és az itthoni családalapításra sarkallja őket.

Borboly Csaba köszönetet mondott a magyar kormánynak is, hogy felelős döntéseivel támogatja a nemzet egységét és az identitás erősítését.

A megyeelnök gondolatai a hitről és identitásról az alábbi linken olvashatóak:

https://www.borbolycsaba.ro/hit-es-identitas/?fbclid=IwAR2BbhjaCLk9r3KKqDkZ4JnqEEzXb7xuqN8xxCSCogWZuM6AAoqDebws2yg

Csíkszereda, 2018. november 9.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774