A munkaerő-piaci kereslethez igazítják a szakképzést

(0 Szavazat)27 megjelenítés

Felmérést készít Hargita Megye Tanácsa – más intézményekkel-szervezetekkel partnerségben – arról, milyen szakképzett munkaerőre van szükségük a Hargita megyei munkaadóknak. A cél az, hogy a kérdőívek eredménye alapján a Hargita Megyei Tanfelügyelőség tervezni tudjon a 2016–17-es tanévre.

A konkrét cselekvés ideje van, az első lépések közé tartozik ez a felmérés, nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– Többször hangoztattam már, hogy a fiatalok elvándorlásának problémájára az egyik megoldás a munkahelyteremtés, ehhez pedig a munkaerő-piaci kereslethez igazodó szakképzésre van szükség. Bár a megyei tanácsok hatásköre korlátozott e téren, szerepet vállalunk a szakképzés erősítésének folyamatában – jelentette ki a megyeelnök.

Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő örül, hogy ebben a felmérésben partner Hargita Megye Tanácsa, és segít bevonni a vállalkozókat a probléma kezelésébe.

– A felmérés válaszadóinak igényei alapján meg fogjuk vizsgálni, hogy a jövő ősszel kezdődő tanévre mit érdemes tervezni, milyen szakmákra van szükség, miben van/lesz kereseti lehetőség – nyilatkozta a főtanfelügyelő.

A felmérést a megyei tanács befektetésvonzási irodája koordinálja. Barabás Csaba irodavezető elmondta, fontos az iskolaigazgatók és a szülők bevonása is, hogy a jövő tanévtől közösen tudjanak változtatni ott, ahol kell, és ahol lehet, a felmérés eredményei alapján.

– A felmérés nem sokat ér, ha nem követik tettek. Van egy konkrét elképzelésünk arról, hogy mit teszünk utána közösen azokkal a szervezetekkel és intézményekkel, amelyek jelezték, hogy számíthatunk rájuk ebben a kérdésben – fogalmazott az irodavezető.

A kutatásban a megyei tanács vezetőségén és testületi tagjain, illetve a tanfelügyelőségen kívül partner a Hargita Megyei Kereskedelmi Kamara, a Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testülete (CECCAR), a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM), a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET), a Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE), a gyergyói ARBOR Vállalkozók Szövetsége, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ), valamint a Kis- és Középvállalkozások Minisztériuma.

Csíkszereda, 2015. augusztus 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774