A műemlékek és a régészeti feltárások digitalizációjáról egyeztettek

A CD-ETA helyi érintett találkozója közelebb vitt az értéktár megvalósításához

(0 Szavazat)56 megjelenítés

A CD-ETA „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” projekt - amely az Interreg Europe program által nyert finanszírozást - fő célkitűzése a kulturális és természeti örökség digitalizálására vonatkozó politikák elfogadása és gyakorlatba ültetése, valamint a projektben résztvevő intézmények jó gyakorlatainak átvétele. 

A projekt  keretében eddig több szeminárium szervezésére került sor különböző témákban, így a könyvtárak, természeti értékek, galériák és múzeumok, valamint a szellemi örökség értékeinek digitalizációjához kapcsolódó egyeztetések folytak a projekt partnerekkel és a helyi érintettekkel, akiknek aktív részvétele nagyban segíti a projekt sikeres és hasznos kivitelezését.

A helyi érintettek találkozójának sorozata 2017. december 13-án tovább folytatódott, ezúttal a műemlékek és régészeti feltárások digitalizációja témában. Az EU-s projekt nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Hargita megyének egy profi értéktára legyen.

A tanácskozást a csíkszeredai megyeháza márványtermében Zonda Erika, a CD-ETA projekt menedzsere nyitotta meg röviden ismertetve a projektet és az eddigi tevékenységeket, valamint a jövőre vonatkozó tennivalókat, kiemelve a helyi érintettek hozzájárulásának a fontosságát. A találkozó részeként az értéktárak hasznosságáról, szükségességéről, elkészítési folyamatáról és felhasználásáról is értekezünk, ugyanakkor a jelenlévők bepillantást nyerhetek a Kovászna megyei értéktárba is – emelte ki a projektmenedzser.

Az intézmény vezetősége részéről Bíró Barna Botond alelnök köszöntötte az egybegyűlteket, aki kiemelte, hogy nemcsak az identitás őrzéséhez, hanem a stratégiák kidolgozásához is elengedhetetlen, hogy ismerjük értékeinket.

– Van nagyon sok jó honlap, ami hasznos információkat tartalmaz, de ezeket egy nagy, elérhető adatbázisba kellene összesíteni. Nagyon fontos a helyi akció terv kidolgozása – hangsúlyozta az elnöknek, ehhez kérte a helyi érintettek segítségét is. A helyi akcióterv azokat a tevékenységeket fogja tartalmazni, amelyek lebonyolítása által előrehalad Hargita megyében is a digitalizáció folyamata. Feladatunk az, hogy vegyük figyelembe az eddig szerzett tapasztalatokat, és gondoljuk végig, hogy mit és hogyan szeretnénk megvalósítani a digitalizálás terén. Ehhez kérjük a helyi érintettek csoportjának maximális segítségét, jöjjenek javaslatokkal úgy az akcióterv kidolgozásának folyamatával kapcsolatosan, mint a konkrét intézkedések terén, amelyek belekerülnek az akciótervbe.

A legutóbbi tematikus szeminárium, a szellemi értékek digitalizációjának témáját érintette, ezt a szlovéniai Škofja Loka településen szervezték és az ott szerzett tapasztalatokat Salló Szilárd, a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont munkatársa osztotta meg a hallgatósággal.

Tövissi Zsolt építész az adatbázisról, mint stratégiai programról beszélt, Sashalmi-Fekete Tamás történész, az Arany Griff Rend Egyesület elnöke a Szent László-legenda freskóinak digitális adattárát, egy sikeresen lezárt projekt eredményeit ismertette.

Szőts Papp Zsuzsa, kulturálisörökség-védelmi szakelőadó, a Kovászna Megyei Kulturális Központ részéről - Repertorium – Kovászna Megyei Értéktár címmel tartott előadást, részletesen beszámolva e téren folytatott tevékenységeikről és az ifjúság bevonásáról az értékmentési folyamatba, majd Máté Zsuzsa Enikő, a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont munkatársa Közösségek értékei – A helyi értéktárak kialakításának támogatása Hargita megyében témában osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Ezt követően Süveg Éva, Hargita Megye Tanácsa Főépítészi Hivatalának munkatársa az Éltető örökségről értekezett, végül pedig Pap Zoltán orgonaépítő tartott bemutatót a térség orgonáiról.

A következő tematikus szemináriumra 2018 márciusában kerül sor Görögországban, amelyen a műemlékek és régészeti feltárások digitalizációja kerül megvitatásra.

Csíkszereda,  2017. december 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774