A minisztérium azonnali hatállyal távolítsa el a Pálfalván garázdálkodó medvét

(0 Szavazat)14 megjelenítés

Másodjára tért vissza Pálfalvára az a medve, amelyik vasárnap éjszaka garázdálkodott: először a kerítést törte szét, később a háziállatok estek áldozatául. A pálfalviak több ízben látták ugyanezt a medvét a falu körül. A házigazda szerint a vadállat egyre bátrabb, nem ijed meg az embertől sem, ezért attól tartanak, hogy ismét vissza fog térni.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a károsultakkal beszélve két dologra hívta fel a figyelmet. „Nem élhetnek rettegésben az emberek! Kérjük a minisztériumtól a medve azonnali eltávolítását vagy kilövését, hiszen szinte biztosra vehető, hogy az állat vissza fog térni és megtörténhet, hogy emberre is támad. Felháborítónak tartjuk, hogy a környezetvédelmi ügynökség szerint a család valószínűleg nem kap majd kártérítést, mivel a szárnyasok nem voltak bevezetve a gazdasági regiszterbe. Egy ilyen helyzetben sokkal nagyobb a kár, mint pár szárnyas értéke, ezért meg kell kapniuk a kártérítést”.

A megyei tanács elnöke többször megfogalmazta: kéttípusú kvótára van szükség, ami a medvék kilövését illeti. Egyik a vadgazdálkodást segíti, amely a medvepopuláció színvonalának megőrzéséhez járul hozzá, a másik kvótának pedig a pálfalvihoz hasonló, sürgősségi esetekre kell vonatkoznia.

Hargita Megye Tanácsának elnöke kéri a pálfalviakat és a környéken élőket, hogy minden fotót, videót, vagy más bizonyítékot, amely a medve garázdálkodásával kapcsolatos, küldjenek el az info@borbolycsaba.ro címre, hogy ezeket mellékelhessék az eltávolítási kérelem mellé, amit a minisztériumhoz eljuttat a megyei önkormányzat és a vadásztársaság.

A medvék által okozott károkról bővebben: https://hargitamegye.ro/vadkarok.html

Csíkszereda, 2019. július 15.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774