A miniszterelnökhöz fordult a megyei testület a medveproblémával

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Határozatával Hargita Megye Tanácsa elfogadta a július 7-i, csütörtöki rendkívüli ülésén azt a Dacian Cioloș miniszterelnöknek írt levelet, amelyet Borboly Csaba megyeelnök kezdeményezett, és a medveproblémára hívja fel a kormányfő figyelmét. A levélben rámutatnak arra, hogy az európai szabályozás nincs összhangban a sajátos romániai viszonyokkal, ami a medvekérdést illeti, és módosítani kellene a vonatkozó törvényeket, mert emberéletekről van szó, valamint vadkárokról. Az utóbbiak elleni védekezés jelentős anyagi megterhelést jelent a tulajdonosoknak, ezért a megtérítésükhöz külön állami alap szükséges.

Dacian Cioloș támogatását kérik az emberéleteket veszélyeztető nagyvadak – elsősorban a medvék – kérdésének a rendezésében, oly módon, hogy lehetővé váljon a gyorsabb beavatkozás, illetve kárrendezés. A testület levelében hangsúlyozza, hogy ez nem csak Hargita megyei probléma, hiszen Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Kovászna, Maros és Neamț megye is az előírtnál nagyobb számú medvepopulációval rendelkezik. A levélben foglalt egyik konkrét javaslat, hogy ha egy személy vadállat okozta sérülés nyomán munkaképtelenné válik, lehetőség legyen korai nyugdíjazásra vagy szociális juttatásra, valamint ingyenes kórházi kezelésre. Továbbá vadkár esetén a tulajdonos közvetlenül fordulhasson kárfelmérő szakemberhez, és annak jelentése alapján, a polgármester láttamozásával együtt, továbbíthassák a kártérítési igényt a központi hatóságnak vagy az adott vadászterület kezelőjének, és a kérelmet elfogadható határidőn belül bírálják el. (A teljes dokumentum elérhető itt: http://hargitamegye.ro/upload/public/consiliu/propuneri/2016/07_07_Propunere_DauneCauzateUrsi.pdf A témában bővebb információ található a vadkarok.hargitamegye.ro és a https://www.facebook.com/vadkarok oldalon.)

Borboly Csaba a szavazás előtt elmondta, hogy az elmúlt időszakban Hargita Megye Tanácsa sokat foglalkozott a kérdéssel, őmaga is a Régiók Bizottsága tagjaként, és a brüsszeli illetékes főigazgatóság jelezte, hogy Romániának sokkal nagyobb a mozgástere a kérdésben, mint amennyit kihasznál. A megyeelnök rámutatott, hogy a korábbinak a négyszeresére nőtt a Hargita megyei medvepopuláció, a problémát pedig kezelni kell. (Az erről szóló hír elérhető itt: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/brusszeli-elorelepes-medveugyben/)

A rendkívüli ülésen 25 ezer lej előirányozásáról is szavaztak Felsőboldogfalva község számára, az ócfalvi árvízkárok rendezésére, ám a pénzt csak azt követően tudják kiutalni, hogy a helyi önkormányzat elküldi a készenléti felügyelőség (ISU) igazolását.

Csíkszereda, 2016. július 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774