A megye turizmusát erősíti az értéktár honlap

Bemutatták a Hargitai Értéktár felületet

(0 Szavazat)136 megjelenítés

A CD-ETA projekt helyi érintettek nyolcadik és egyben utolsó találkozójára február 13-án, szerdán került sor Csíkszeredában a Megyeháza márványtermében. Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt az Interreg Europe program által finanszírozott CD-ETA - „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” elnevezésű projektben, amelynek fő célkitűzése a kulturális és természeti örökség digitalizálására vonatkozó politikák elfogadása és gyakorlatba ültetése, valamint a projektben résztvevő intézmények jó gyakorlatainak átvétele. A projekt kezdete óta a maival együtt összesen nyolc helyi érintett találkozóra került sor, mely számos szakterületet foglalt magába: természeti értékek, múzeumok és galériák, szellemi értékek, műemlékek és régészeti lelőhelyek, könyvtárak és levéltárak, valamint a helyi akcióterv vázlatának bemutatása és fejezeteinek véleményezése.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében arra kérte a megyei alintézmények vezetőit, hogy tekintettel a június elsejei pápalátogatásra, a nagyobb figyelmet kapó megyehétre és a pünkösdi búcsúra, legyenek proaktívak és ajánljuk a turisztikai kínálatot, hogy ne egy-két napot, hanem akár egy hetet is eltöltsenek az ide zarándokolók. Ebben tud segíteni a Visit Harghita honlap és telefonos applikáció mellett a ma bemutatott Hargitai értéktár honlap is.

A megyeelnök köszöntője és a Hargitai értéktár honlap bemutatójáról készült összefoglaló itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2018326195138350/

– Projektünk első részének eredménye, a különböző partnerektől tanult digitalizálási technikákon kívül, a helyi akcióterv elkészítése, amely olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyeket gyakorlatba szeretnénk ültetni az elkövetkező két évben itt Hargita megyében, hozzájárulva ezzel a megyei digitalizálási tevékenység fejlesztéséhez – emelte ki Zonda Erika projektmenedzser.

2018. november 13-15 közötti időszakban megszervezésre került a VI. nemzetközi partnertalálkozó, melynek főszervezője az észtországi projektcsapat volt, témája pedig a helyi akciótervek kidolgozása volt. Az észtországi tapasztalatokról Chiorean Adrian projekt menedzser asszisztens számolt be vetítettképes előadásában.

A természeti és kulturális örökség digitalizációja Hargita megyében című helyi akciótervet kivitelező cég képviselője, Kelemen Gábor is részt vett az észtországi találkozón, aki azt ott szerzett tapasztalatok és a helyi érintettekkel folytatott konzultáció mentén módosított a már előzetesen bemutatott akcióterven, ezek fejezeteinek átbeszélése és véglegesítése volt a mai találkozó fő célja.

Mindenkinek Hargita megye jut eszébe, ha a csíksomlyói búcsúról, a Békás-szorosról, a Szent Anna-tóról, a szárhegyi Lázár-kastélyról, a madéfalvi veszedelemről, a kőrispataki szalmakalapról, a szejkefürdői székelykapusorról, a székelyderzsi unitárius templomról, a gyimesi népzenéről, néptáncról, vagy épp a medvéről hall. Ezek mind olyan értékek, amelyekre büszkék a helyiek, de magukénak érzik a szűkebb és tágabb környezetünk lakói is, ugyanis ezek az értékek beépültek kulturális identitásukba.

A találkozó végén Iochom Zsolt, a projekt marketingfelelőse mutatta be a most elkészült és jelenleg feltöltés alatt álló értéktár honlapot (http://hargitaiertektar.ro/)

Hargita megyében a közélet, a kulturális élet és a civil társadalom szereplői egyaránt felismerték ezeknek az értékeknek a fontosságát, igyekezve feltérképezni, felleltározni, majd közkinccsé tenni, népszerűsíteni a környezetükben található értékeket. Ezt a törekvést hivatott felkarolni és szervezetten, szakszerűen kiteljesíteni a 2013-ban létrehívott Hargita Megyei Értéktár Bizottság. Az eltelt időszakban a bizottság tevékenységének eredményeképpen 136 tétel szerepel immár a megyei értéktárban, felölelve az agrár- és élelmiszer-gazdaság, a gasztronómia, az egészség és életmód, az ipari és műszaki megoldások, a kulturális örökség, az épített és a természeti környezet, a sport, turizmus és vendéglátás megannyi vetületét, illetve a Hargita megyei híres embereket. A honlap az értékek bemutatása mellett, fotógalériával és érték térképpel is rendelkezik, ugyanakkor lehetőség van újabb értékek ajánlására a bizottságnak – hangzott el a honlap ismertetésekor.

A mai találkozót követően márciusban kerül sor a következő nemzetközi partnertalálkozóra Bulgáriában, ahol bemutatják a helyi akcióterv gyakorlatba ültetése monitorizálásának módszertanát. A CD-ETA projekttel kapcsolatos korábbi közlemények itt érhetők el.

Csíkszereda, 2019. február 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774