A megye polgármestereivel egyeztettek a megyeházán

A cél előnyösebb áron beszerezni az elektromos áramot

(0 Szavazat)53 megjelenítés

A tulajdonjogok tisztázása, APIA-támogatások, energiatakarékossági kérdések, és hasonló témák megbeszélésének céljával szervezett megbeszélést a megye polgármestereivel Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat (HMEK) Csíkszeredában, június 5-én. A megbeszélésen a polgármestereken kívül részt vett Borboly Csaba tanácselnök, Andrei Jean-Adrian prefektus,  Korodi Attila és Moldován József parlamenti képviselő, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, Szabó Barna megyemenedzser és Bíró Barna Botond megyei tanácsos is. 

Borboly Csaba köszöntötte a résztvevőket, kiemelve,  a témaköröket a polgármesterek javaslatára állították össze annak érdekében, hogy valós javaslatok, megoldások szülessenek az aktuális problémákra.

Első napirendi pont a megyei tanács tartalékalapjából való igénylések átbeszélése volt, Bicăjanu Vasile, a megyei tanács vezérigazgatója esetenként tisztázta az igényeket, sürgős beavatkozási kéréseket. Mint elhangzott, a települések EU-s projektjeinek önrészének fedezése, tanügyi intézmények biztonságának biztosítására, illetve természeti katasztrófák hatásainak enyhítésére igényelhető támogatás a megyei tanács tartalékalapjából abban az esetben, ha az illető településnek nincs megfelelő alapja az illető beruházásokra.

A tulajdonjogok tisztázásának gyakorlati kérdéseiről tájékoztatott Andrei Jean-Adrian prefektus, illetve a Megyei Kataszteri és Ingatlannyilvántartási Hivatal munkatársa.  

Barti Tihamér ismertette a megyei utakon folyamatban lévő és tervezett beruházási munkálatokat, ugyanakkor bemutatta a Hargita Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszere projekt alakulását is.

A megyében zajló nyári karbantartási munkálatokról tájékoztatott Chiorean Adrian, a főépítészi hivatal igazgató-helyettese, aki kiemelte, hogy június 15-ig lehet jelentkezni a Csík-térségi megyei utak nyári karbantartására, jelentkező hiányában nem tudják elvégezni a szükséges javításokat.

A terület-alapú támogatásokat ismertette Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője, a polgármesterek felvetették azt a problémát, hogy az APIA-támogatások idei rendszere rossz, nagyon leterheli a polgármesteri hivatalokat, amelyek, bár felelősségük csak a kérelmező gazdáknak szükséges igazolások kibocsátására korlátozódik, vállalják az iratcsomók összeállítását, amelyet a gazdáknak személyesen kell benyújtaniuk a kifizetési ügynökségen.

Barabás Csaba, az energiatakarékossági közszolgálat vezetője tájékoztatta a jelenlévőket, hogy elindítottak egy programot, amelynek célja a polgármesteri hivatalok elősegítése abban, hogy olcsóbban tudják beszerezni az elektromos áramot, ugyanis mivel nagyfogyasztóknak, árubörzén  meg tudják versenyeztetni a szolgáltatást, így olcsóbb áron tudják leszerződni az elektromos áramot. Barabás Csaba elmondta, a megyei tanács már ennek megfelelően szerződte ki a szolgáltatást, aminek köszönhetően jelentős, mintegy 20%-os megtakarítást tudtak elérni.  A településvezetők elmondták, már sokukat megkeresték különböző bróker- és ESCO cégek az elektromos áram beszerzését illetően, a cél az, hogy a legelőnyösebb szerződéseket tudják megkötni, éppen ezért meghívták  Benkő Tibor Csabát,  a Hargita Megyei Kereskedelmi Kamara képviselőjét is a találkozóra, aki bemutatta az árubörze működését, lehetőségeit, illetve személyre szóló tanácsokat is adott a polgármestereknek a témát illetően.

 

Csíkszereda, 2015. június 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774