A megye legjobban kiépített kiállítótereit szeretnék a megyeházára

Művészetis diákok készítik el a látványterveket

(0 Szavazat)45 megjelenítés

A csíkszeredai megyeháza kiállítótereit és az üléstermet térképezték fel a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum és a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai csütörtökön, március 16-án. A diákok a CreArt projekt keretében, a terepszemlét követően március 21-én, kedden kezdhetik el a látványtervek kidolgozását, a RestArt – áttervezem a Megyeháza Galériát című műhelymunkán. Zonda Erika projektmenedzser ismertette a nemzetközi projektet és a jövő héten kezdődő Európai Kreativitás Napja programját (https://www.facebook.com/events/786944238125611/). A március 21–30. között zajló program több helyszínen kiállításokkal várja az érdeklődőket, műhelymunkákba kapcsolódnak be a megye művészeti szakos diákjai, a kisiskolások pedig tojásírást tanulhatnak.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszönetét fejezte ki a diákoknak és az őket vezető tanároknak, hogy vállalják a nem egyszerű feladatot, és arra ösztönözte őket, hogy a kilencvenfokos szögekbe vigyenek dinamikát, kellemes élményt nyújtva ezzel az ide látogatóknak. Fülöp József, a megyei tanács munkatársa beszámolójából kiderült, hogy a jelenlegi Megyeháza Galériát 2012-ben alakították ki, amelyekben mozgatható panelek kaptak helyet, ezekkel pedig az éppen aktuális kiállítás igényei szerint alakíthatják a teret. A Megyeháza Galéria másik ismert különlegessége, hogy a késői órákban is látogatható, akár hétvégén is. Botár László képzőművész és a CreArt projekt művészeti vezetője ennek kapcsán kiemelte, hogy annak idején elképzelhetetlen volt egy galéria egy közintézményben, de látva, hogy ez hasznos, és van helye a megyeházán, ma már egymást érik a kiállítások, az élményt fokozva pedig szükséges a tér funkcióinak bővítése. A képzőművész ugyanakkor felhívta a diákok figyelmét, hogy a látványtervek kidolgozásánál minél nagyobb teret engedjenek kreativitásuknak, hiszen a papír mindent elbír.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a diákokkal közösen elkezdett együttműködésben számos lehetőséget lát, hiszen így ők is gyakorlati, hasznos munkát végezve kerülhetnek közelebb jövőbeni terveikhez. A megyeelnök ugyanakkor szeretné, ha a jelenlegi ülésterem két oldalán elhelyezkedő egy-egy kiállítótér kapcsolódna egymáshoz. Mivel a kettő között helyezkedik el az ülésterem, a megyeelnök kezdeményezésére ott is igyekeznek kiállítófelületet kialakítani összekötve a Megyeháza Galériát és a földszinti kiállítóteret. Ennek megfelelően Hargita megye legegyedibb és legjobban kiépített terévé változtatnák a megyeháza földszintjét.

Mint már beszámoltunk róla, korábban a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola diákjai mérték fel a megyeháza kültéri felújítási lehetőségeit (http://hargitamegye.ro/hirek/szakiskolasok-keszitenek-megoldasi-javaslatokat-a-csikszeredai-megyehaza-felujitasahoz.html)

Csíkszereda, 2017. március 16.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774