A megye hét tejbegyűjtő központját modernizálták

130 000 lejjel támogatta a gazdákat Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete

(0 Szavazat)176 megjelenítés

Az idei évben pályázati kiírásán keresztül összesen 130 ezer lej vissza nem térítendő eszközbeszerzési támogatást kínált a Hargita megyei állattenyésztő egyesületek tevékenységének fejlesztésére Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete.

Hargi­ta Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete – amelynek 46 Hargita megyei település a tagja – az idei évben a tejbegyűjtő központok korszerűsítésére 90 ezer lejes támogatási alapot irányzott elő.  Az augusztusi közgyűlésen a pályázati keretösszeg 40 ezer lejes növeléséről döntöttek a tagok. A megnövelt keretösszegnek köszönhetően egyetlen pályázó támogatásigénylését sem kellett elutasítani, vagy pedig a pénzhiány miatt csökkenteni.

A pályázati keretösszeget a helyi tejbegyűjtő központok felszerelésének támogatására, továbbá szállítóeszközök, hűtőtankok, tejminőség-ellenőrző készülékek vásárlására, illetve az egyesületek adminisztratív munkáját segítő számítógépek, nyomtatók, tejkvóta-nyilvántartó programok beszerzésére igényelhették – tájékoztatott Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója.

– Arra biztatjuk a gazdákat, hogy a termelők maguk kellene, feldolgozzák  a nyersanyagot, jelen esetben a tejet, hogy a termékeket értékesíthessék, és ez által maguk szabhassák meg az árat. Ezt a célt szolgálják a tejbegyűjtő központok is, a sajtképzések, a havi vásárok, és a Székely termék mozgalom is! – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki tegnapi kászoni terepszemléje alkalmából a kászonaltízi tejbegyűjtőhöz is ellátogatott Becze István megyei tanácsossal, a vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakbizottsága elnökével közösen.

A Csíkszentsimoni Tejtermelők Egyesülete a több mint 12 ezer lejes támogatásból egy 1500 literes, automata mosóval rendelkező tejhűtőtankot vásárolt.

32 ezer lejes támogatással segítették a csíkkarcfalvi juh- és szarvasmarha-tenyésztők munkáját, áramfejlesztő készülék vásárlását és vezetékes fejőrendszer kiépítését téve lehetővé.

A Kászonaltízi Szarvasmarhatartók Egyesülete több mint 17 ezer lejes támogatásban részesült, amiből két, a nyers tej tárolására alkalmas edényt vásároltak.

Egy tejhűtőtartály és egy tejminőség-ellenőrző készülék beszerzésére 15 ezer lej vissza nem térítendő támogatásban részesült a Gyimesvölgyi Állattenyésztők Egyesülete.

A Kobátfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete pályázatának köszönhetően, a több mint 17 ezer lejes támogatásból, a siménfalvi tejbegyűjtő részére vásároltak tejhűtőtankot.

A Korond községhez tartozó Pálpatakán a helyi tejcsarnok működéséhez szükséges tejhűtőtank beszerzési költségeihez 14 ezer lejjel, míg a bélbori tejbegyűjtő központ felszereléséhez 21 ezer lejjel járult hozzá a Vidékfejlesztési Egyesület.

Csíkszereda, 2017. november 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774