A medvetámadások és a vadkárok továbbra is aggasztó méreteket öltenek

Növelik a nyomást a hatóságokon

(0 Szavazat)56 megjelenítés

A lakosság egyre türelmetlenebb a medvék okozta vadkárok miatt, ami önbíráskodáshoz vezethet – figyelmeztet Benke József, a Zetelaka és Társai Vadász és Halász Egyesület igazgatója abban a beadványában, amelyet Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek címzett, és amelynek kapcsán megbeszélést szerveztek május 18-án a csíkszeredai megyeházán. Részt vett Borboly Csaba megyeelnök, Andrei Jean-Adrian prefektus, Domokos László és Szabó Szilárd a Hargita Megyei Környezetvédelmi Felügyelőségtől, Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója, Benke József, a beadvány megfogalmazója, valamint vadásztársaságok képviselői: Birtalan István, Rafain Zoltán, Bíró Leonárd, Takács Károly, János Zsolt.

Borboly Csaba szerint kérni kell, hogy Romániában is biztosítsák a Natura2000-es területek utáni kompenzációt, mert ez is hozzájárulna a probléma rendezéséhez, ugyanakkor a vidékfejlesztési egyesületnél kampányt szorgalmazott arra, hogy a gazdák jelentsék minél nagyobb számban a vadkárokat, mert anélkül nehéz változtatni a helyzeten. Emellett azt is javasolta, hogy népszerűsítsék a paprikaspré használatát medve ellen, mivel szakemberek szerint az hatékonyabb, mint a fegyver, beszerezhető a vadászboltokban.

A beszélgetés egyik fő célja az volt, miként lehetne olyan medveszámlálást végezni a megyében, hogy valamennyi intézmény és szervezet elismerje a végeredményt. Mint Benke József leírja, a kilövési kvóta felfüggesztése óta mintegy ezerrel nőtt a medvék száma országosan. Többen kamerák kihelyezését javasolták minden vadászlesre, az azonban eléggé költséges, ezért megvizsgálják annak lehetőségét, hogy támogathatná-e ezt a megyei tanács.

A tanácskozás másik célja a Benke József által a miniszternek megfogalmazott folyamodvány aláírása volt az érintett szervezetek – vadásztársulatok, vadászalap-kezelők, területtulajdonosok, állattartók stb. – által, jövő héten megkeresik őket, hogy csatlakozzanak. Andrei Jean-Adrian prefektus vállalta a közvetítést, jövő pénteken személyesen viszi el a dokumentumot az aláírásokkal a minisztériumba, és továbbítja Borboly Csaba másik felvetését is, mely szerint egy munkaadónak szavatolnia kell az alkalmazottja biztonságát, a pásztorok esetében viszont a gazdáknak erre nincs eszközük, így maholnap már pásztort sem lehet találni. Mindkét félnek nagy a pszichikai terhelése amiatt, hogy állandóan résen kell lennie a nagyvad garázdálkodása miatt, idézte a panaszosokat az elöljáró.

A megyei tanács elnöke a medveszámlálás ügyében újabb megbeszélést szorgalmazott, majd összegezte, miben maradtak a találkozó végén: a vadkárok bejelentésére és a paprikaspré medvék elleni védekezésre való használatára buzdító kampányon, illetve a prefektus személyes közbenjárásán túl az országos és megyei illetékeseket, szakembereket meghívják a megyébe tanácskozásra, egyeztetnek a Természetvédelmi Világalap (WWF) képviselőivel, valamint kérik a Natura2000-es kompenzációt.

Benke József beadványában felhívja a miniszter figyelmét arra a társadalmi feszültségre, amely a szaktárca folyamatos elutasító válasza és a nagyvadak kilövési kvótájáról szóló rendelet kibocsátásának többszöri megtagadása nyomán kialakult. A zetelaki egyesület igazgatója szakemberekre hivatkozva kifejti, hogy a túlszaporulat miatt idővel a medvékben megszűnik az emberrel szembeni ösztönös félelem, amit az elmúlt évek támadásai igazolnak. A szarvasmarha- és juhtenyésztők türelme is fogytán, ami önbíráskodáshoz vezethet, mutat rá. Benke József szerint elfogadhatatlan, hogy míg egy medve ember általi megöléséért az állam negyvenezer euró kártérítést követel, addig fordított esetben – ha a nagyvad megsebesít, megcsonkít vagy megöl egy embert – a kártérítés értéke nulla. A beadványban kérik, hogy a minisztérium állja a vadászterületek nagyvadak miatt megemelkedett felügyeleti költségeit, medvék esetében ugyanis az őrzéshez és a vadak távol tartásához évi tízezer euró szükséges. Sokkoló fotókat is mellékelnek medve által megcsonkított holttestekről és állami tetemekről. 

Csíkszereda, 2017. május 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774