A Mária úton állítanák fel a hargitai kopjafák egy részét

A Madarasi Hargita hegycsúcs rendezése székelyföldi közérdek

(0 Szavazat)28 megjelenítés

A Felcsík Kistérségi Társulás szeptember 14-i találkozóján tárgyaltak erről a csíki elöljárók, közbirtokosságok képviselői, Korodi Attila parlamenti képviselő, Tánczos Barna szenátor, Molnár Sándor, a Mária út Program koordinátora és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

Balázs Dénes lelkész elmesélte hogyan történt az első kereszt állítása a Madarasi Hargita csúcsán 1990-ben, melyek voltak annak előzményei és hogyan alakult ki a búcsújárás a ’90-es években. Az utóbbi években szeptember második szombatján, a Szent Kereszt felmagasztalása alkalmából tartott Szentmisén közel 300 csíkmadarasi vagy Csíkmadarashoz kötődő személy vesz részt a Madarasi Hargita csúcsán.

Imre Lóránd közbirtokossági elnök ismertette az előzményeit a mostani találkozónak, amelyben kifejtette, hogy közel három éve dolgoznak egy olyan köztes megoldáson, amellyel a Madarasi Hargita csúcsán található 250 darab kopjafa és kereszt sokaságát egy hosszú távon kezelhető és tájba illő térré lehetne alakítani.

Molnár Sándor ismertette a Mária út Csíkmadaras és a Madarasi Hargita csúcsa közötti szakaszának tervét. A program koordinátor szerint jövőre már bejelentkezett egy magyarországi 15 fős csoport, akik ezen az útvonalon szeretnének áthaladni Csíksomlyóra. Ványolos Zoltán a Garden Proiect Kft. részéről bemutatta a Madarasi Hargitán elképzelt szakrális, szimbolikus tér látványterveit. A csíkmadarasi közbirtokosság felvállalja a költségeket, ugyanakkor a csíkkarcfalvi közbirtokosság is felajánlotta a segítségét.

A csúcs látványtervének bemutatása után, minden jelenlevő hozzászólt az elképzeléshez, egyetértés született abban, hogy köztes megoldásra kell törekedni. A köztes megoldás azt jelentené, hogy a 250 darab kopjafából 64 darab maradna a csúcson egy tájba illő elhelyezési mód szerint. Épülne egy templom alaprajzot formáló alacsony méretű fal, amely egyben ülő alkalmatosságnak is szolgálhatna és egy harangtorony, amely kilátóként is funkcionálna. A többi kopjafa az új Mária útszakasz mentén kerülne elhelyezésre a Madarasi Hargita csúcsától Csíkmadaras és Ivó irányába.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke támogatásáról biztosította a jelenlévőket, amennyiben a megvalósítás nem képezi a 2020-as év választási kampányának tárgyát Csíkmadarason. – Ez egy olyan témakör, amelyben a felek egyetértésre kell jussanak, hiszen ez pártok, egyéni érdekek és akár a település érdekei fölött kell álljon. Tamási Árontól tudjuk, hogy ez a székelyek szent hegye és így is tartjuk számon, a hegycsúcs rendezése pedig székelyföldi közügy és közérdek.

Bíró László, Csíkmadaras polgármestere szerint a Madarasi Hargita, turisztikai szempontból számos kitörési lehetőséget rejt magában, amely nem csak a településnek. de egész Hargita megyének jövedelmező lehet. A község elöljárója ugyanakkor hozzátette, hogy ehhez nagyban kell gondolkodni és együttesen kell afelé haladni, hogy valóban Székelyföld síparadicsoma lehessen a Hargita.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár korábban, márciusi látogatása során elismerően nyilatkozott a Hargita hegycsúcs rendbetételének kezdeményezéséről.

Csíkszereda, 2018. szeptember 15.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774