A Mária-út lehet Közép-Európa El Caminója

Összefogásra buzdítanak a fejlesztés érdekében

(0 Szavazat)63 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa összefogásra buzdítja a helyi önkormányzatok. Várják azon önkormányzatok közös szándéknyilatkozatát, amelyek hajlandóak a megyei tanáccsal közösen időt, energiát és anyagiakat áldozni, hogy az eddig feltérképezett Mária útvonalakat teljes egészében kiépítsék, és ezt a nagyszerű projektet közösen továbbfejlesszék, nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

A Mária-út (Via Mariae) egy nemzetközi zarándokút, amely összekapcsolja több európai ország Mária-kegyhelyeit, keresztet rajzolva Közép-Európa térképén, közepén a csíksomlyói ferences templommal.

Jelenleg öt útvonal alakítja ki a hálózatot, amelyeknek jelölése még nem teljes, sem az ország területén, sem Hargita megyében, pedig a zarándokút nem csak vallási, hanem kulturális és gazdasági szempontból is megyénk egyik kiemelkedő célpontja. Lényeges, hogy legalább olyan színvonalú szolgáltatásokat biztosítsunk a zarándokok, turisták számára, amelyekkel más országokban is találkozhatnak, mivel a Mária-út egyre több külföldi turista érdeklődését is felkeltette.

A Mária-utat 2010-ben kezdték el kiépíteni, és az összefogásnak köszönhetően sikerült nemzetközi szintre emelni, viszont ahhoz, hogy Közép-Európa El Caminója legyen, még nagyobb összefogásra és több munkára van szükség.

A külföldiek érdeklődésének növekedésével arányosan a színvonalnak is kell nőnie, fejtette ki Molnár Sándor, a Mária-út erdélyi szakaszának felelőse, hiszen, azok a zarándokok, turisták, akik ide ellátogatnak, a tapasztalataikra alapozva viszik tovább a hírünket. Mostanra már több európai országból is jöttek zarándokok, többek között Franciaországból, Németországból, Luxemburgból. A múlt hét folyamán érkezett meg egy tizenegy fős, ausztriai csoport, akik Mariazellből indultak útnak öt éve, összesen 1400 km-t megtéve részletekben. A mai nap folyamán is megérkezik egy 28 fős osztrák csoport, akik Marosvásárhelyről indultak, valamint októberben ismét jön egy csoport.

– Fontos, hogy megelégedve térjenek haza. Adott a szép táj, a friss levegő, a természet közelsége és a székely vendégszeretet. A helyi közösségek és önkormányzatok összefogásával az utakat is rendbe lehet hozni - nyilatkozta Molnár Sándor.

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 31.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774