A Magyar Szórvány Napja – beérett a Hargita megyei kezdeményezés

Nyolc év a szórványmagyarság szolgálatában

(0 Szavazat)52 megjelenítés

2009 nyarán Hargita Megye Tanácsa határozatot fogadott el, melynek értelmében Beszterce-Naszód és Temes Megye szórványmagyarságának megmaradásában és fejlődésében kíván együttműködni az Összetartozunk közösségépítő program keretében. 

Az év júliusában az RMDSZ önkormányzati választottjait tömörítő Országos Önkormányzati Tanács soros elnökségi ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke előterjesztette azt a szórványstratégiára vonatkozó javaslatát, amely a szórványban élő önkormányzati vezetők és tanácsosok kapcsolattartását és együttes munkáját segíti közös rendezvényeken, egymás eseményein való részvétellel. Ennek elősegítése képpen alakult meg a szórvány munkacsoport Zonda Erika vezérigazgató vezetésével.

A Hargita megyei jó példát követve csakhamar Kovászna megye is felkarolta a szórványmagyarságot, kapcsolatot alakítva ki a Hunyad megyei magyar közösségekkel.

2010 októberében Hargita és Kovászna megye tanácsának kezdeményezésére az aranyosszéki Tordán tartották meg az első szórványkonferenciát, amelyen aláírták az együttműködési megállapodást Hargita Megye és Aranyosszék között.

2011 februárjában az RMDSZ nagyváradi kongresszusán fogadták el a Szövetségi Állandó Tanács azon javaslatát, miszerint Bethlen Gábor fejedelem születésnapját, november 15-ét nyilvánítsák a magyar szórvány napjává. Az év májusában Déva adott otthont a második Összetartozunk szórványkonferenciának, melyen a székelyföldi megyék közösségépítő programjában részt vevő közösségek képviselői, valamint az anyaországi testvérmegyék küldöttei vettek részt.

A Magyar Országgyűlés 2015-ben november 15-ét a magyar szórvány napjává nyilvánította, hogy a szórványmagyarság támogatásának egy kiemelt napot szenteljenek és méltó keretek között megünnepeljék azt.

Az eltelt időszakban Hargita megye a Krassó-Szörény megyei magyarsággal is élő kapcsolatot alakított ki, legutóbb a Resicabányai Magyar Napokon képviselve megyénket.

– Összetartozunk, hirdetjük immár nyolc éve, mert hisszük és valljuk, hogy összetartozunk – fogalmazott az ünnep kapcsán Borboly Csaba megyeitanács-elnök, aki belső anyaországként tekint Székelyföldre a szórványmagyarság érdekében.

– Felelősséggel tartozunk a szórványban élő testvéreink iránt. A testvérek, ahogy az családban lenni szokott, kölcsönösen segítik egymást. Mi is legalább annyit kapunk, mint amennyit adunk, ezért köszönet jár a szórványmagyarság képviselőinek, egyházi és civil szervezetek képviselőinek. Ünnepeljük ma együtt a magyar szórvány napját! – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Az évek során a szórványprogram égisze alatt számos program megvalósult: Hagyaték népzene- és néptánctalálkozó, néptáncoktatás, fiatal pedagógusok fóruma, civil képzés, testvérkapcsolatok kialakítása tanintézmények és települések között, cseretáborok, zarándoklatok, adománygyűjtések, konferenciák és egymás kulturális életébe való bekapcsolódás.

Pár éve Hargita Megye Tanácsa pályázati kiírásaira nemcsak Hargita megyében bejegyzett egyesületek pályázhattak, hanem a szórványmegyéknek is lehetőségük volt pályázni, Hargita megye területén lebonyolított tevékenységekre. Kulturális, ifjúsági és népviseleti pályázati kiírásainkra Hargita megye területén tevékenységet folytató szervezetek, egyesületek, alapítványok, valamint egyházak pályázhattak. Ennek köszönhetően idén több programot a szórványvidéken bonyolítottak le a pályázó egyesületek.

A tevékenységről bővebben az Összetartozunk közösségi oldalon olvashatnak:

https://www.facebook.com/osszetartozunk/

Csíkszereda, 2017. november 15.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774