A Madarasi-Hargita csúcsának térrendezése és a szennyvízelvezetés a legfontosabbak a Hargita-hegység rendezésében

(0 Szavazat)61 megjelenítés

A természetvédelmi szempontok, a hely turisztikai jellege és önmeghatározó szerepe a prioritások a Hargita-hegység rendezési tervében (PUZ). Erről tartottak az érintettek megbeszélést január 16-án, a csíkszeredai megyeházán: a megyei tanács részéről Borboly Csaba elnök, Bíró Barna Botond alelnök, Fülöp Otília főépítész, Korodi Szabolcs, a rendezési terv koordinátora, Biró László, Csíkmadaras polgármestere, Imre Lóránd, a csíkmadarasi közbirtokosság elnöke, Mihály István, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség képviseletében.

Folytatják a rendezési terv engedélyeztetési folyamatait, figyelembe véve a természetvédelmi szempontokat, ezért elvezetik a szennyvizet, mondta Borboly Csaba. Továbbá felkérik Szentegyháza önkormányzatát, hogy adja át a hozzá tartozó utat a megyei tanács ügykezelésébe, hogy tudjanak haladni a munkálatokkal, tette hozzá a megyeelnök.

A kanalizálást az út mentén kell elvezetni, ehhez minél előtt elkészítik a megvalósíthatósági tanulmányt.

Ezenkívül napirenden volt a Madarasi-Hargita hegycsúcsának a rendezése, amely, ahogy Bíró Barna Botond fogalmazott, nemcsak turisztikai szempontból fontos, hanem az önmeghatározásunk, az identitásőrzésünk helyszíne is. A Mária út zarándokútvonal egy nyomvonalának is a célpontja a csúcs, ilyen szempontból is fontos helyszín. A managementterv szellemében meg kell találni a jó megoldást a csúcs rendezésére. A megbeszélésen az az ötlet körvonalazódott, hogy néhány kopjafa maradjon a mostani helyén, a többieket pedig helyezzék el a Mária út mentén. Tavasszal pedig megalakítják azt a bizottságot, amely a Mária út szellemében a kereszteket és a kopjafákat kezeli. A mostani állapot tarthatatlan, ki kell alakítani egy olyan szakrális teret, amelyhez természetes anyagokat/megoldásokat használnak.

Biró László és Imre Lóránd a turizmusfejlesztés és a hely fontosságát hangsúlyozták hozzászólásukban.

Hargita Megye Tanácsa prioritásai között szerepel a különleges vonzáskörrel rendelkező turisztikai zónák fejlesztése, ez része Hargita megye fejlesztési stratégiájának.

 

Csíkszereda, 2020. január 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774