A lovas turizmus fellendítése komoly húzóerő lehet a megye számára

Számos lovasprogramot támogat Hargita Megye Tanácsa alintézményén keresztül

(0 Szavazat)25 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa kiemelt figyelmet szentel a lovassportoknak és a lovas tevékenységek népszerűsítésének, az alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség idén számos lovas eseményt támogat. Erről május 2-án, csütörtökön sajtótájékoztató keretében számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség vezetője, Kolozsvári Tibor megyei tanácsos és Albert Alfonz Pál, Csíkszentdomokos alpolgármestere, aki a hétvégén sorra kerülő Csíkszentdomokosi Lovasnapok programját ismertette.

A lovasturizmus népszerűsítése évek óta a megyei tanács prioritásai közé tartozik, akárcsak a lovassportok támogatása és a lovas rendezvények népszerűsítése a megyében. Hargita Megye Tanácsa alintézményénél, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségénél megerősített csapat dolgozik a Hargita megyei lovas tevékenységek fejlesztésén. Ennek érdekében egy felmérés készült, amely egyrészt rávilágít a Hargita megyei lovas turizmus és lovas tevékenységek jelenlegi helyzetére, valamint javaslatokat fogalmaz meg a megyei lovas tevékenységek fejlesztésére.

– A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy igény van egy komoly megyei fejlesztésre, amit külső anyagi forrás nélkül nem lehet megvalósítani, de bízunk benne, hogy sikerül uniós és/vagy anyaországi pályázati lehetőséget bevonni. Ezért fontos, hogy a május 26-i EP választások után olyan erős képviseletünk legyen, akiknek fontosok a gazdák, az agrárium, a lovas élet támogatása – nyilatkozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök. A megyeelnök beszámolt arról, hogy idén még jelentősebb szerepet fordítanak a lovas sport támogatására.

– Bízunk benne, hogy minél több gyerek számára a ló közelségét meg tudjuk szerettetni, ezáltal közelebb hozni a szülőföldhöz, és olyan élményekben részesíteni, ami mentén az ember és az állat együttműködése, jó viszonya elmélyülhet. Távlati célunk, hogy a korcsolyázás és az úszáshoz hasonlóan a gyerekek számára a lovas tevékenységet is hozzáférhetővé tegyük. A ló a magyar ember leghűségesebb társa a XXI. században is, ezért tartjuk fontosnak a lovas élet társadalmasítását – fogalmazott a megyeitanács-elnök.

A VisitHarghita telefonos applikáción és weboldalon elérhetőek a lovaglással és a lovastúrákkal kapcsolatos információk, illetve a túraszervezők elérhetőségei. Külön programlehetőségként vannak feltüntetve a szekeres túrák, illetve a szánozás, ami egy különlegesség térségünkben.

A 2019-es lovas program összköltségvetés értéke 129.500 lej, amelyből 115.000 lej a Hargita megyei lovas rendezvények támogatására fordítanak. Örvendünk, hogy az összes beérkezett szervezési igényt tudjuk támogatni az idei évben – emelte ki Csilip Árpád, a fejlesztési ügynökség vezetője. Az első támogatott lovas rendezvény, amit idén társszervezőként támogat az ügynökség a IX. Csíkszentdomokosi Lovasnap, amelyet május 3-4. között rendeznek meg.

Összesen 10 Hargita megyei lovas rendezvény kerül támogatásra: IX. Csíkszentdomokosi Lovasnap, Ditrói Lovasnap, Székely Vágta- Óriáspince-tető – Hargita megye képviselete, Régió Díjugrató Kupa – Gyergyóremete, Alcsíki Lovas Nap,

XI. Székelyföldi Lovas Ünnep, VI. Székely Lovas és Kultúr Fesztivál, Régió Díjugrató Kupa – Udvarhely, II. Kászoni Fogathajtó Verseny, Gyergyóremetei Lovasnap. Ugyanakkor két huszárfelvonulást is támogat idén a fejlesztési ügynökség.

Kolozsvári Tibor megyei tanács, a lovas munkacsoport vezetője örömének adott hangot, hogy a lovas tevékenységek támogatásával a jövőben egyre több gyereknek lesz lehetősége lovardába járni, ez pedig hosszútávon a székelyföldi lovas közösség gyarapodását fogja eredményezni. A sajtó képviselőinek beszámolt a közelmúltban történt találkozóról is, amikor Borboly Csaba megyeitanács-elnökkel közösen egyeztettes Dallos Gyula miniszteri biztossal, aki a készülő elemzés szakmai partnerségét vállalta.

– Székelyföld sajátos vonását jeleníti meg a székelyföldi lovas társadalom. A hivatalos adatok szerint jelenleg 37 000 lovat tartanak a gazdák a megyében. Az elmúlt években erősödött a hobbi, a sport és a turisztika irányában a lovas élet, amely jelenleg reneszánszát éli Székelyföldön. A lovas turizmusban komoly húzóerő rejlik a térség számára. A lovas munkacsoport azon is dolgozik, hogy a megyében minél több gyereknek nyíljon lehetősége lovazásra, hobbi, sport, de akár terápiás célokból is – mondta el Kolozsvári Tibor.

 

Kinőtte a régi helyszínt a Csíkszentdomokosi Lovasnapok

Bíró Alfonz Pál, Csíkszentdomokos alpolgármestere elmondta: idén 2 naposra szervezték a IX. Csíkszentdomokosi Lovasnapokat. Május 3-án, pénteken délelőtt szekeres túrát tartanak Csíkszentdomokos legendák nyomában címmel, délután 18 órától a polgármesteri hivatal dísztermében konferenciára várják az érdeklődőket. Dr. Suba Kálmán állattenyésztő mérnök a lótenyésztés irányáról fog beszélni, majd Bajkó Tibor lovassport-mester a Hargita megyei lovazási lehetőségekről tart beszámolót.

Május 4-én szombaton 10 órától az új helyszínen, a Balánbánya felé vezető út mellett (Gálkúton) díjugratással kezdődik a program, majd a Csíkszentdomokosi Fúvószenekar lép fel. A díjkiosztást követően fogathajtást és vicces hajtást tartanak, a versenyszámok között Vaszi Levente kosteleki népdalénekes lép fel. A díjkiosztót erőpróba követi, végül Pászka Legel és csapata lovasíjász-bemutatót tart.

 

Csíkszereda, 2019. május 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774