A litvániai Kaunas fogad Hargita megyei képzőművészt a CreArt projektben

(0 Szavazat)24 megjelenítés

Ismét Hargita megyei képzőművész nyert részvételt a nemzetközi képzőművészeti CreArt projektben. Zsigmond Adél azon négy, a CreArt-hálózat képzőművészeinek egyike, aki két hónapig alkothat a 2016. április 19–június 18. között Kaunasban (Litvánia) megrendezendő, rezidens művészeknek szóló program keretében.

A litvániai partnerszervezet finanszírozza a képzőművészek utazási költségeit Kaunasba (maximum 600 euró). A stúdió használata és a szállás ingyenes. Ezenfelül havi 500 euró fizetést biztosít a résztvevőknek. A kiválasztott művészek két hónapon keresztül alkotnak, majd a program végeztével nyilvánosan bemutatják műveiket.

Eddig a projekt keretében tíz Hargita megyei művészt választottak ki, hogy részt vegyenek a nekik szóló nemzetközi tevékenységekben (műhelymunka, nemzetközi vándorkiállítás, rezidens művészek program). Zsigmond Adélnak másodszor van lehetősége a CreArt projekt keretében, ugyanis ő a kilencedik Hargita megyei művész, akit kiválasztottak, hogy részt vegyen a projektben megrendezett külföldi tevékenységekben. A 2015. október 5–november 27. időszakban Zsigmond Adél részt vett a két hónapos rezidens művészeknek szóló programban Kristiansandban, Norvégiában.

A CreArt projekt tíz partnerországának (Spanyolország, Románia, Olaszország, Hollandia, Litvánia, Csehország, Portugália, Ausztria, Norvégia és Horvátország) tizenhárom intézménye vállalta, hogy elősegíti a képzőművészet mobilitását, közelebb hozza a helyi trendeket a globális körforgáshoz, és az alkotás szakmai folyamatait szélesebb körben ismertetve motiválja a fiatalokat a folyamatok követésére. A projekt további célja ugyanakkor a jó gyakorlatok tapasztalatcseréje a képzőművészet terén, a hálózatépítés, a művészetimenedzsment-programok gyakorlatba ültetése és az Európát átfogó partnerségek kialakítása a köz- és a magánszféra között.

A Hargita megyei művészet ismertségének terjedése külföldi kapcsolatok kiépülését vonja maga után, ami hosszú távon a kreatív gazdaság fejlődéséhez is hozzájárul, munkahelyeket teremthet a megyében.

Csíkszereda, 2016. március 7.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774