A lehetőségek kiaknázására van szükség a fenntartható élelmiszerelőállítást illetően!

(0 Szavazat)57 megjelenítés

Néhány napja hirdették ki, hogy 73 ponttal nyert Hargita Megye Tanácsa pályázata, amelyet idén januárban nyújtottunk be a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében folyó tájékoztató kampány finanszírozására a fenntartható élelmiszer-előállítással kapcsolatosan.

Ez a pályázat lehetőséget ad a Székely termék mozgalom folytatására és bővítésére. Általa felhívhatjuk a közvélemény figyelmét a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés terén nyújtott uniós támogatásokra. Lehetőségek tehát vannak, élni kell velük!

Erre kívánunk ösztönözni mindenkit. Amellett, hogy jövedelmük támogatásával és piaci intézkedésekkel segíti a gazdálkodókat, a KAP forrásokat biztosít a fenntartható vidékfejlesztés céljaira is, figyelembe véve ennek során az EU-tagországok egyedi szükségleteit.

A KAP a gazdálkodókat teljesítményük javítására ösztönzi az élelmiszer-biztonság és a magas állat-egészségügyi és -jóléti szint biztosításának területén. A vonatkozó előírások és a feltételek betartása a gazdálkodókra jelentős terheket róhat, ezért e területek fejlesztéséhez pénzügyi támogatást vehetnek igénybe a vidékfejlesztési intézkedések révén.

A Közös Agrárpolitika célja a kezdetektől fogva az, hogy megteremtse a gazdák számára szükséges feltételeket ahhoz, hogy ellássák a társadalom számára fontos feladataikat, amelyek közül az élelmiszer-termelés áll az első helyen.

Intézményünk több tevékenységet, programot szervez annak érdekében, hogy ismertté tegye a lehetőségeket, illetve a pályázat nyújtotta előnyöket. Hargita Megye Tanácsa és az Európai Bizottság közös projektje segíti annak megvalósulását, hogy a fiataloknak vonzó legyen a mezőgazdaság, a vállalkozás, ennek érdekében képzésekkel, szakmai tapasztalatcserékkel támogatják őket. Továbbá segíti a kistermelőket – akik uniós szinten a gazdák egyharmadát teszik ki.

Többek között egy olyan EU-s csoport megalakításán is dolgozunk, amely a fenntartható élelmiszer szabályozásán alapul, ezáltal hangsúlyozva a helyi termelők fontosságát az élelmiszerláncban, valamint azt, hogy sokat tehetünk a fogyasztói szokásaink átalakításával a környezetünkért is. A Székelyföldi Akadémia előadássorozatai között idén kiemelt szerepet kap a gazdák tájékoztatása, összekötése a szakemberekkel, illetve az egészséges táplálkozás kampányunk részeként több helyi szakembert is bevontunk az előadásokba, akik felhívják és ösztönzik a lakosságot a helyes táplálkozásra, a helyi termékek fogyasztására.

http://szekelyfoldiakademia.ro/hu/nd/387/hasznos-tippek-a-csikszentimrei-szuloknek-a-szekelyfoldi-akademian.html

Nem győzzük hangsúlyozni, mekkora értékkel rendelkezünk azáltal, hogy olyan térségben élünk, ahol még előállíthatók, hozzáférhetők az egészséges élelmiszerek a génkezelt táplálékokkal szemben. Vannak helyi termelőink, akik azon fáradoznak, hogy elérhetővé tegyék számunkra az egészséges élelmiszereket. Ezt meg kell őriznünk, fenn kell tartanunk és támogatnunk!

A KAP végrehajtása Romániában az Országos Vidékfejlesztési Programon (PNDR) keresztül történik, tehát a KAP határozza meg, hogy milyen támogatást kapnak a gazdálkodók, mire pályázhatnak a községek és a LEADER-térségek. A sikeres pályázat érdekében be kell kapcsolódni a pályázóknak abba a közösségbe, akik tesznek azért, hogy külső erőforrásból lehetőséghez jussanak, továbbá a pályázat feltételeit jól ismerve aknázzák ki a lehetőségeket. Továbbá ki kell dolgozniuk egy olyan megvalósítási ötletet/tervet, amely megfelel a pályázat előírásainak és működőképes a pályázat után. A nyertes pályázathoz elenegdetetlen a megfelelő projektmenedzselés is, hisz így kerülhetjük ki csak a buktatókat.

https://www.facebook.com/hargitamegye/photos/pcb.1447297288627338/1447296991960701/?type=3

 

Az EU intézményei közül jelenleg az Európai Régiók Bizottsága áll ki a leghatározottabban a vidékfejlesztés önkormányzati és közösségi elemeinek fenntartása, sőt erősítése mellett, ugyanakkor az Európai Parlamentben is jelen van ez az irány, ezért elsősorban ebben a két intézményben lehet képviselni a közösen megfogalmazott javaslatokat.

A Közös Agrárpolitika az egyik legfontosabb külső eszköz az erdélyi megyék fejlesztésében, ez elsősorban az EMVA – PNDR/AFIR és az EMGA – APIA rendszerből ismerős. Annak ellenére, hogy az Unióban kiemelt kérdés az élelmiszergyártás és az ahhoz kapcsolt vidékfejlesztés, a vidékek részesedése nagyon alacsony, a többi alaphoz viszonyítva mindössze 1–7%!

 

A Régiók és Városok Európai Hete is azért kerül megszervezésre Brüsszelben idén, október 8-11 között, hogy a közvéleménykutatás által feltérképezett regionális és vidéki problémákra megoldási lehetőségeket teremtsen.

Az EU-s kohéziós politika is segítséget próbál nyújtani abban, hogy a tagállamok megyéi és régiói között lehetővé tegye a közreműködést, illetve új lehetőségeket teremtsen ezáltal a munkavállalók, gazdálkodók és befektetők részére.

http://ec.europa.eu/regional_policy/regions-and-cities/#!/programme/thematic

Az európai uniós támogatások tehát hatalmas jelentőséggel bírnak jelen helyzetben, hiszen így erősíthetjük gazdáinkat, kezdeményezhetünk olyan programokat, amelyek tudatosítják az emberekben az élelmiszer-választás fontosságát.

Ezáltal teremthetünk egy teljesen más jövőt a magunk és a következő generáció számára!

https://www.borbolycsaba.ro/ujabb-lehetoseg-a-szekelyfoldi-gazdak-erdekeinek-ervenyesitesere/


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774