A legügyesebben az unitáriusok szúrták meg a sertést

Hagyományőrző disznótoros farsangot szerveztek Székelykeresztúron

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Kedvező időjárásban és jó hangulatban zajlott február 11-én, szombaton Székelykeresztúron a hagyományőrző disznótoros vetélkedő, amelyet „Hagyományőrző disznótoros farsang a székely vendégszeretet jegyében” címmel hirdettek meg. A Zeyk Domokos Szakközépiskola udvarán, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének fővédnökségével megrendezett versenybe tizenegy csapat nevezett be, Székelykeresztúr város mellett a három történelmi egyház, Derecske testvérváros, Halászi közössége, az újszékelyi önkormányzat, az Unicons Kft., az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezete és a Siklód-Hollókő-Szilveszter Comprod.

Borboly Csaba a megnyitón elhangzott köszöntőbeszédében jó ötletnek nevezte, hogy a verseny házigazdája, Rafai Emil polgármester minden évben egy adott tematika mentén szervezi meg az eseményt: míg tavaly a szakképzés éve jegyében hívta meg a résztvevőket, vendégeket, idén az egyházak képezték a fő célcsoportot.

– Hagyományaink gyakorlásáról, tiszteletéről szól ez a rendezvény. A térség érdeke a helyi igények kielégítése. A tej, gyümölcs meg zöldség feldolgozása mellett a húsfeldolgozásra is igény mutatkozik. Célunk egy kisvágóhíd megépítése a térségben, amelyben az állattenyésztők fel tudják dolgozni és értékesíteni a helyben megtermelt javaikat. Ezek mentén kell együtt gondolkodnunk és dolgoznunk olyan körülmények megteremtéséért, amelyek a térség lakóinak jobb megélhetést biztosítanak. A helyi termékek megtermelése, feldolgozása és értékesítése hozzájárul a térség megerősödéséhez, a munkahelyteremtéshez, a fiatalok itthon maradásához, ezáltal pedig egy biztos székely jövő megteremtéséhez – jelentette ki a megyei tanács elnöke.

A megnyitón jelen volt Verestóy Attila szenátor és Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, valamint Rátz István és Kolumbán Dávid megyei tanácsos is. Verestóy Attila szerint „érdemes együtt ünnepelni, hisz egymásért vagyunk”.

– A kölcsönös bizalom, segítségnyújtás a sikeres közösség titka – jelentette ki a szenátor.

Sebestyén Csaba képviselő úgy látja, a térségi disznóvágó versenyek hozadéka a közösségépítés, a vidéki értékek és a hagyományok őrzése. Rafai Emil polgármester elmondta, hogy van igény és érdeklődés e versenyre, így továbbra is megszervezik.

Az első helyezett az unitárius egyház lett disznószúrásban, a református egyház bontásban, feldarabolásban, az EMNP székelykeresztúri szervezete pedig a hagyomány szerinti perzselésben, pucolásban és mosásban. A legjobb pálinkát is zsűrizték, e téren az újszékelyi önkormányzat vitte el az első díjat. A rendezvényt a Mákvirágok Néptáncegyüttes farsangi műsora színesítette.

Ez az esemény is kiváló alkalmat adott megbeszélésekre a helyi és megyei közéleti szereplők, elöljárók, valamint országos képviselők között. Borboly Csaba a székelykeresztúri unitárius egyház vezetőségénél tájékozódott a térség szociális ellátása ügyének állásáról, és közös álláspont alakult ki arról, hogy egy nem klerikális alkalmazott bérezésében működhet közre Hargita Megye Tanácsa, illetve a csehétfalvi ifjúsági tábor támogatásában. Az is elhangzott az egyeztetésen, hogy a Nyikó és a Nagy-Küküllő mentén a rászoruló időseknek szolgáltatást, például napi meleg ételt lehetne biztosítani. A megyeelnök a református egyház helyi képviselőivel is beszélgetett, és egyetértettek abban, hogy tovább kell vinni a közösségi ház és a régi városi kultúrotthon felújításának ügyét. A katolikus egyház képviselőit az elöljáró arra biztatta, éljenek a megyei tanács nyújtotta pályázati lehetőségekkel a Kolping közösségi ház és a plébánia felújítása érdekében.

További képek és információk az eseményről megtalálhatók Borboly Csaba közösségi oldalán: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1434237686595326&set=a.318009671551472.84189.100000273257560&type=3&theater

Csíkszereda, 2017. február 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774