A Leaderek működése a helyi közösséget segíti

Székelyföldi Leader egyesületek találkozóját tartották Csíkszeredában

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával együttműködve szervezte meg a székelyföldi Leader egyesületek találkozóját október 25-én a csíkszeredai megyeházán. A találkozón az elöljárók mellett Leader egyesületek képviselői is jelen voltak a három székelyföldi megyéből, akik bemutatták tevékenységüket, megfogalmazták javaslataikat, illetve az együttműködési lehetőségekről egyeztettek.

Hargita Megye Tanácsa képviseletében Becze István megyei tanácsos köszöntötte a jelenlevőket és moderálta a találkozót. Maros megyét Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere, a csíkszeredai főkonzulátust Lázár Zoltán külgazdasági attasé képviselte, illetve jelen volt Kis Miklós Zsolt, a magyar Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára és munkatársa, Zsán-Klucsó Klaudia, az Agrárminisztérium Leader programért felelős osztályvezetője.

– A három székelyföldi megyének van közös múltja, és reméljük lesz közös jövője, kihasználva a vidékfejlesztési lehetőségeket is. Nagy előnyt jelentenek a magyar-magyar kapcsolatok, ennek is köszönhető, hogy országos szinten éllovasok a székelyföldi Leaderek. A vidékfejlesztés nemcsak szakma, hanem hivatás. A cél az élhető települések kialakítása, ezért össze kell hangolni a különböző tevékenységeket – fejtette ki Becze István, aki a Leaderek képviselőit meghívta abba a fórumba, amely a három megye gazdaszervezeteit fogja össze.

Tóth Sándor úgy fogalmazott, hisz a kistérségek népszerűsítésének pozitív hozadékában, hogy ezzel hozzájárulnak a gazdaság fellendüléséhez. A Leaderek működése sikertörténet, mondta, és 2020-tól még sikeresebb történeteket lehet kivitelezni, amihez el kell kezdeni nagyobb dimenziókban gondolkodni, fejtette ki Nyárádszereda polgármestere.

Lázár Zoltán az egységes Székelyföldben való gondolkodás és a magas színvonal megteremtésének fontosságáról beszélt, illetve a csíkszeredai főkonzulátus további támogatásáról biztosította a jelenlevőket.

Harmadik alkalommal szervezték meg a székelyföldi Leader egyesületek találkozóját, elvenítette fel Kis Miklós Zsolt, aki hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy meg kell tervezni a 2020 utáni uniós ciklust. Mint kifejtette, az Európai Unió kiemelt figyelmet fordít a helyi közösségek életminőségére, így támogatások továbbra is lesznek, ezekre pedig készülni kell. Kitért a hasonló találkozók fontosságára, hiszen, mint mondta, sokat tudnak tanulni egymástól annak érdekében, hogy a helyi közösségeket fejlesszék és a helyi településeket élhetőbbé tegyék.  

Zsán-Klucsó Klaudia a magyarországi Leaderek helyzetét mutatta be, mint beszámolt, 42% romániai-magyarországi együttműködés aránya. Ezzel kapcsolatosan a tervezett partnerségekről is beszámolt, mint az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete és a Csík Leader Egyesület közötti együttműködés, amely a helyi termékek nemzetközi népszerűsítésére fekteti a hangsúlyt.

A találkozón bemutatkoztak a jelen levő Hargita, Kovászna és Maros megyei Leaderek.

A Csík Leader Egyesület 67 pályázatot bírált el kedvezően, ezekkel a közszférát, vállalkozásokat, civil szervezetek és egyházakat támogatta, illetve hat pályázat irányult az örökségvédelemre. Egy tervezett projektjük a Malmok útja, amelynek keretében a térségben levő vízimalmokat újítanák fel.

A Homoród-Küküllő Leader Egyesület célja az, hogy a mezőgazdaságban ne nyersanyagot, hanem kész terméket állítsanak elő. Szervezetük 15 közigazgatási egységet és nyolcvan települést tömörít. Két sikeres projektjük: az Etéden működő biciklikölcsönző, és a Siménfalva községben zajló lovagoltatás, amely külföldi vendégeket is vonz.

A Sóvidék-Hegyalja Leader Egyesület nyolc községet és egy várost tömörít, a helyi vidékfejlesztési stratégiájukban hét intézkedés szerepel, ezek között a vállalkozások fejlesztése, a hagyományos mesterségek népszerűsítése, turisztikai szolgáltatások és a szociális infrastruktúra fejlesztése.

A G10-Gyergyó Régió Helyi Fejlesztési Akciócsoport tíz önkormányzat, harminc civil szervezet, két vállalkozó és két magánszemély társulásával jött létre. Jelenleg 19 pályázatuk van, főként az épített örökség és a szociális szolgáltatások terén. Legnépszerűbb projektjük a kisvállalkozások támogatása volt, ahol főként egészségügyi egységek igényeltek támogatást eszközvásárlásra.

– Nagy előny Székelyföldön a helyi akciócsoportok működése. A találkozó jó alkalom volt a közös lehetőségek megfogalmazására és erősítésére, a partnerkapcsolatok kialakítására, illetve a javaslatok megfogalmazására, mint a különböző tevékenységek összehangolása, a magyarországi és székelyföldi Leader csoportok együttműködésének növelése, a vidékfejlesztési jövőkép meghatározása, vagy a vidékfejlesztési alapok keretében a Leader programra szánt keretek növelése – összegezte Becze István.

Csíkszereda, 2018. október 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774