A közösség alapja az egyház és a civil élet

560 millió forinttal támogatja az erdélyi egyházközségeket a magyar kormány

(0 Szavazat)59 megjelenítés

A magyar állam egyházi támogatásairól tartott sajtótájékoztatót március 17-én délelőtt a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Soltész Miklós, Magyarország egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. 

Az eseményen jelen volt Tóth László főkonzul, Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Becze István megyei tanácsos, Tamás József segédpüspök, Darvas-Kozma József címzetes esperes, Bara Ferenc főesperes-plébános, Pál-Vilmos Barna főesperes-plébános, illetve Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok, Projektek és Közbeszerzések vezérigazgatóságának vezetője.

– A magyar állam nem csak saját hatáskörében végzi felelősen munkáját, hanem azon román döntéshozók helyett is, akik a parlamentben magukkal vannak elfoglalva, míg a magyar kormány a legnagyobb bölcsőde és napközi programját bonyolítja le Erdélyben – fejtette ki nyitógondolatait Borboly Csaba.

Zonda Erika Hargita Megye Tanácsa egyház támogatási programjait bemutató prezentációját követően Soltész Miklós is ismertette a magyar kormány idei, a térség számára előirányzott a  egyházi támogatásait.

Mint elmondta, a magyar kormány támogatásában részesül idén többek közt a gyergyótölgyesi, gyergyószárhegyi, csíkszentléleki, csíkszentdomokosi, csíkszentmiklósi egyházközség, továbbá segítik a csíksomlyói ferencesek tevékenységét, valamint a gyimesfelsőloki közösségi ház megépítését is. Ezen kívül számos más erdélyi egyházközség részesül jelentős összegű támogatásokban, a Gyulaférvári Főegyházmegye összesen mintegy 560 millió forintban.

Barti Tihamér alelnök elmondta, a megyei önkormányzat műemlékvédelmi programja is a megye értékeinek megóvására irányul, hisz közösségi érdek ezeket megőrizni és továbbadni generációról generációra.

– A templom nem múzeum, nem a múltra kell tekinteni, hanem a jövőre – fejtette ki véleményét Darvas-Kozma József címzetes esperes és hozzátette, a közösség szolgálata elsődleges kell legyen mind a politikai, mind pedig az egyházi elöljárók számára.

– Lélek-, érték-,ember- és magyarságmentőek egyházaink, ezért is kell kiemelten foglalkoznunk velük – emelte ki Soltész Miklós és hozzátette, ha Magyarország erősödik, erősödnie kell azoknak is, akik hitükben nem szűntek meg magyarnak lenni. Emellett kitért arra is, nagy dolognak tartja, hogy a megszorított költségvetés mellett is ekkora hangsúlyt fektet Hargita Megye Tanácsa az egyházak és civil szervezetek támogatására.

Az államtitkár kihangsúlyozta összefogásra van szükség és arra buzdít minden magyart, hogy éljen felelősen szavazati jogával és vegyen részt a választásokon.

– Nemzetileg elkötelezett, felelős kormánya van jelenleg Magyarországnak, biztosíthatjuk  az RMDSZ politikusainak maximálisan támogatásáról és bízom a további jó együttműködésben, melyet április 8. után is folytatni tudunk. Mi abban vagyunk érdekeltek és azon kell dolgoznunk, hogy a Fidesz-KDNP alkossa továbbra is a kormányzatot – emelte ki Borboly Csaba

Tóth László főkonzul elmondta, a választásokat megelőző két hétben meghosszabbított munkaprogrammal dolgoznak a konzulátuson, reggel 6-tól 22 óráig, beleértve nagypénteket és szombatot is. Ez idő alatt bárki leadhatja szavazatát, továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a konzulátusra igényelt szavazólapokat kizárólag személyesen lehet átvenni.

Borboly Csaba abban kérte Soltész Miklós segítségét, hogy a magyarországi országos román kisebbségi önkormányzatai eljöjjenek Hargita megyébe, hogy beszámoljanak lehetőségeikről és jogaikról, melyet mint kisebbség gyakorolhatnak Magyarországon. „Gondolom szabadon használhatják zászlóikat és kisebbségi szimbólumaikat, illetve az anyanyelvi oktatásban sincsenek korlátozva” – mondta a megyeelnök, amit az államtitkár megerősített és hozzátette, számos országra hatott vissza pozitívan a nemzetiségi politika és azt kell lássa Romániai is, hogy kisebbségei nem az ellenségei és össze kell fognia a kereszténységnek a keletről érkező veszélyek ellen.

Csíkszereda, 2018. március 17.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774