A kormány támogatását is kérik a tűzoltók képzési központjának megvalósításához

A Hargita megyei képzési központ létrehozását a hivatásos és az önkéntes tűzoltók is támogatják

(0 Szavazat)49 megjelenítés

A Hargita megyei felnőtt tűzoltóképzés beindításáról tartottak megbeszélést az érintettek április 4-én a csíkszeredai megyeházán, a törvényes előírásoknak megfelelően, hasonló létesítmények létrehozásáról dönthet a megyei tanács. A jelenlevők egyetértettek abban, hogy szükség van egy képzési központ kialakítására, amiben úttörő lenne Hargita megye, illetve ez a térség az országban való elhelyezkedése szempontjából is megfelelő egy hasonló létesítmény működtetésére. 

Borboly Csaba megyeelnök javaslatára az elkövetkező időszakban elkészítik a szükséges dokumentációt, hogy kész tervekkel igényeljék a féléves költségvetés-kiegészítéskor a kormány támogatását.

Amint arról korábban beszámoltunk, egyik javaslat szerint a képzési központot Balánbányán a volt bányairodák épületében hoznák létre, az ingatlan Csíkszentdomokos község tulajdonában van, egy másik ötlet pedig Szentegyházát javasolja helyszínnek.

Az április 4-i megbeszélésen Borboly Csaba mellett jelen volt Bíró Barna Botond alelnök, Zonda Erika vezérigazgató, Szentes Antal megyei tanácsos, Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere, Kósa Béla és György Máthé Levente a csíkszentdomokosi önkéntes tűzoltók alakulatának részéről, és Monoranu Radu ezredes a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőségtől.

Albert Csaba felvázolta azt az elképzelést is, hogy Szentegyházán hoznának létre egy hasonló központot, ott egy erre alkalmas magánterületen, amit a tulajdonos eladna, vagy bérbe adna. Mint mondta, holland és német csapatokkal is felvették a kapcsolatot, akik segítenék az ittenieket a felszerelésekkel és szakmai tapasztalatukkal is segítenék.

A jelenlevők abban állapodtak meg, hogy április folyamán meglátogatják az eddig szóba került szentegyházi és a balánbányai, illetve más esetleges helyszíneket. A helyszín kiválasztása után májusban benyújtják a támogatási igénylést a kormánynak.

Szentes Antal úgy fogalmazott, nem egy könnyen megvalósítható beruházás, de hiánypótló lenne, ezért meg kell találni a megfelelő forrásokat és lehetőségeket a megvalósításához. Azt javasolta, látogassanak meg hasonló, már működő hazai vagy külföldi központokat.

Jó példával tud elöl járni Hargita megye, ha hiánypótló beruházásokra fektet be, fogalmazta meg Bíró Barna Botond. Véleménye szerint meg kell vizsgálni, hogy melyek azok az alapvető követelmények, amelyeket teljesíteni kell egy ilyen létesítmény engedélyeztetéséhez, és ennek függvényében megvizsgálni a lehetséges helyszíneket.

Végül a balánbányai helyszíni szemlét április 13-ára egyezték meg a jelenlevők, illetve szintén áprilisban egy hollandiai központot is meglátogatnának.

Borboly Csaba annak fontosságát hangsúlyozta a helyszínnel kapcsolatosan, hogy legyenek szálláshelyek is, hogy több napos vagy egyhetes képzéseket is lehessen szervezni. Ezenkívül fontosnak tartja a mozgatható felszerelések beszerzését, amelyeket más helyszínekre is ki lehet szállni rövidebb, egy-két napos képzések megtartására. A megyeelnök az utánpótlás fontosságát is megemlítette, ennek érdekében oda kell figyelni a fiatalok felkészítésére, akik majd elvégeznék a Prahova megyei Boldeşti-en a Paul Zăgănescu Tűzoltó és Polgárvédelmi Iskola egyéves posztliceális képzését.

A jelenlevők egyetértettek abban, hogy a létesítendő központ működtetését a szakmai alakulat irányításával, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületével közösen oldják meg.

Csíkszereda, 2018. április 4.


[ Önkéntes tűzoltók ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774