A kisgazdák és a helyi termékek védelmében Brüsszelben

Ülésezett a Régiók Bizottságának természeti erőforrások és mezőgazdaság szakbizottsága

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Az egészséges táplálkozás, a Közös Agrárpolitika (KAP), így a vegyszermentes és bio élelmiszerek és a Székely termékek is terítékre kerültek ma, október 1-jén Brüsszelben a Régiók Bizottsága (RB) természeti erőforrások és mezőgazdaság (NAT) szakbizottságának ülésén. A hozzászólók között jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, RB-tag is, aki Székelyföld sajátosságairól, a kisgazdák támogatásáról, és a kérdésben egy interregionális munkacsoport (intergroup) létrehozásáról beszélt.

Borboly Csaba azt javasolta, hogy kezdjék el a munkacsoport létrehozását. Az ülést vezető szakbizottsági elnök üdvözölte a kezdeményezést, mint kifejtette, bízik benne, hogy minél többen csatlakoznak rövid időn belül a munkacsoporthoz. Hozzátette: ő maga is csatlakozik az intergrouphoz, mert egy nagyon fontos témakörben lesz létrehozva, hiszen egyre nagyobb hangsúlyt kap Európában az egészséges étkezés.

– Számunkra fontos a kezdeményezés az egészséges életmód szempontjából, de azért is, mert Székely termékeink, a kisgazdaságok, a vegyszermentes és bio termékek, mind-mind Székelyföld jellemzői. És úgy lehet Európai szinten is előnyt szerezni, ha a szabályozások is odafigyelnek a helyi termelőkre és egészséges termékeikre, és nem a versenyre alapozott, nagyteljesítményű gazdaságoknak kedveznek – nyilatkozta az ülés kapcsán Borboly Csaba.

Az interregionális munakcsoport létrehozásának ötlete korábban, 2017 októberében is terítékre került, a Go local! – Best practices of sustainable food policy on local level címmel szervezett workshopon a Régiók Bizottsága épületében Brüsszelben, a régiók és városok európai hete rendezvénysorozat részeként, és a Hargita megyeiek bemutatták a Székely termékeket.

Idén, szintén a régiók és városok európai hete rendezvény keretében Hargita Megye Tanácsa az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Régiók Bizottsága támogatásával október 9-én Brain Drain: a one way ticket elnevezéssel szervez workshopot, amely a fiatalok és a munkaerő kivándorlására fekteti a hangsúlyt.

A Közös Agrárpolitikai jelentés is megvitatásra került az ülésen, amihez szintén hozzászólt Hargita Megye Tanácsának elnöke. Elmondta, fontos, hogy a jelentésben megfogalmazottak a kisgazdák érdekeit szolgálják, és elengedhetetlen számukra a kiszámíthatóság, hisz időben tervezniük kell ahhoz, hogy vállalkozzanak, befektessenek.  

Csíkszereda, 2018. október 1.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774