A kisérettségi vizsga rossz eredményeinek okai a rendszerben vannak

Szörnyülködés helyett radikális változtatásra van szükség

(0 Szavazat)34 megjelenítés

– Nem engedhetjük meg magunknak, hogy minden évben csupán szörnyülködjünk a rossz eredményeken, aztán egy hét alatt megfeledkezzünk róla a következő vizsgaidőszakig. Fel kell hívni a kormány figyelmét, hogy radikális változtatásokra van szükség, hiszen nemcsak megyénkben, hanem az egész országban rosszak az eredmények. Márpedig ennyi rossz tanuló nem lehet – hangsúlyozta a kisérettségi vizsga eredményei kapcsán nyilatkozva Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint hosszú távú hatásai lesznek a gyenge eredményeknek, nem telnek meg a gimnáziumok és szakiskolák által meghirdetett helyek, ugyanakkor most is tapasztalható, hogy a tizenkettedikes diákok a rossz tanügyi rendszer miatt, illetve a nehéz érettségitől tartva nem is jelentkeznek a vizsgákra, így sokuk oklevél nélkül kerül ki a munkaerőpiacra.

Mint ismert, a Hargita megyei nyolcadikos tanulók kisérettségi eredményei rosszabbak a tavalyi 73,55 százalékos átlagnál: idén a 2712 tanulóból csupán 1832-en érték el az ötös fölötti átlagot, ami a vizsgázók 67,55 százalékát jelenti. Tavaly a románvizsgán részt vevők 55,62 százalékának sikerült megugrani a lécet, idén viszont csupán 51,7 százalék vette az akadályt, ezzel Hargita megye országos szinten a legutolsó helyen áll. A számokból látszik, hogy a kisérettségizők majdnem fele elbukott a románvizsgán. Hargita Megye Tanácsa minden évben ennek orvoslása érdekében felhívja az illetékesek figyelmét, hogy a román nyelv oktatásának megreformálására van szükség, arra, hogy a magyar diákok ne anyanyelvként tanulhassák az ország nyelvét.

Hargita Megye Tanácsa a témában számos konzultációt és kerekasztal-beszélgetést szervezett az oktatásügyi szereplőkkel. Mindezek mellett több levelet írtak a mindenkori miniszterelnöknek és az oktatási miniszternek. Az erről szóló kronológia elérhető a megyei tanács elemző csoportjának honlapján (http://elemzo.hargitamegye.ro/a-roman-nyelv-oktatasa-temakorben-tett-lepesek/)

A megyei tanács elemző csoportja tavaly júniusban készített tanulmánya a román nyelv- és irodalomoktatásának problémájárol itt olvasható.

Ugyancsak a témában készült felmérésből az is kiderül, hogy a szülők és pedagógusok több mint 90 százaléka nincs megelégedve a román nyelv oktatásának módszerével, ez pedig az oktatási rendszer hibája, derül ki a válaszokból. A felmérés itt érhető el.

A 2015-ös próbaérettségi, valamint a 2014-es érettségi eredményeiről készített infografikát is tanulmányozhatják.

Csíkszereda, 2016. július 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774