A képzett munkaerő elvándorlásának megállítása kell legyen a Keleti Partnerség egyik fő célkitűzése

Konkrét ifjúságpolitikai intézkedések az uniós intézményekben Borboly Csaba javaslatai alapján

(0 Szavazat)62 megjelenítés

A Kelet-európai országokban a legnagyobb probléma az úgynevezett agyelszívás, hogy a jól képzett fiatal munkaerő elvándorol és külföldön vállal munkát a magasabb bérezések reményében. Ezt a folyamatot kell mérsékelni, és ennek érdekében fellépni Európa és az egyes országos szintjén is, intézményes keretek között. Ez kell legyen a Keleti Partnerség egy fő célkitűzése, hiszen erről már döntöttek a Régiók Bizottságában is, javasolta Borboly Csaba június 7-én Brüsszelben. A fiatalok érdekében szólalt fel Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja a Keleti Partnerség találkozóján. A partnerek az ifjúságpolitika terén a készségek és képességek piacképesítésére törekednek. 

Borboly Csaba folyamatosan szót emel a fiatalok, a szakképzés, a munkapiaci lehetőségek szélesítése érdekében hazai és európai platformokon, a mai hozzászólása is a következetes munka eredménye. A Régiók Bizottsága februárban fogadta el Borboly Csaba javaslatait az ifjúságpolitika terén, amikor Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztos megígérte, hogy konkrét lépéseket tesznek ezek mentén, hiszen fontos az oktatásba befektetni: https://www.youtube.com/watch?v=o-hlTqKfWz4&app=desktop

A június 7-i konferencia azért nagyon fontos, mert a februárban elfogadott jelentés konkrét hozadéka, hogy elfogadták azt az oktatási programot, amely a szakképzés és a készségek fejlesztése révén olyan szakemberek képzését célozza meg, akiket képes befogadni a munkaerőpiac. A program célja, hogy úgy a szakképzés, mint a felsőfokú oktatás versenyképes szakembereket képezzen.

A találkozón Borboly Csaba a Régiók Bizottsága képviseletében bemutatta a Hargita megyei jó példákat, az oktatás és munkaerőpiac összehangolását célzó kezdeményezéseket a kormányok képviselői és a csatlakozni kívánó keletieknek, illetve az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága képviselőinek. A Régiók Bizottsága Hargita Megye Tanácsának elnökét nevesítette, hogy az Európai Parlament, az UNESCO mellett hozzászóljon az ifjúságpolitikai és oktatási témához, és fenntartsa azt az álláspontot, miszerint nagyobb hatáskört kell kapjanak a megyei, illetve a helyi tanácsok ahhoz, hogy helyben kezelni tudják a felmerülő problémákat. Ennek hiányában nagyobb a veszélye annak, hogy a fiatalok elszakadnak vagy elvándorolnak. Mint mondta, fontos a tudásátadás, a partnerek jó példáinak megismerése, a tanterv, a digitális és az on-line anyagok, az informális oktatási rendszerek nemzetközi fejlesztése a versenyképesség növelése érdekében. A helyi és regionális önkormányzatok számára megfelelő, közvetlenül elérhető pénzügyi forrásokat kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik a migráns háttérrel rendelkező fiatalok integrációját, hangsúlyozza Borboly Csaba.

– Továbbra is dolgozunk a fiatalokért. Ha otthon, Bukarestben nem találunk partnereket, Brüsszelben teszünk azért, hogy tudjunk jó irányba változtatni a rendszeren – nyilatkozta a június 7-i felszólalása kapcsán Borboly Csaba. 

A megyeelnök RB-ben kifejtett tevékenységéről bővebb információt találnak a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2016. június 7.  


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774