A kápolna harangja – papírszínház-bemutató és taneszköz-fejlesztés

(0 Szavazat)80 megjelenítés

Öt nap alatt a Nagy-Csomád „szoknyáján” lévő öt önkormányzat öt iskolájában 13 osztálynyi, 216 kisdiáknak tartott papírszínház-bemutatót és -foglalkozást a Csomád-Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás, ezzel közelebb hozva a gyerekeket a helyi értékek felismeréséhez, megbecsüléséhez.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. finanszírozásával létrejött projekt célja, hogy a szellemi értékek megbecsülésére és a származástudat erősítésére építve már kisiskoláskorban elkezdje az alapozást a jövő vendégfogadóinak neveléséhez. Egy fogadóterület lakossága tudatában kell legyen a térségben fellelhető és értékesítendő javaknak ahhoz, hogy innovatívan léphessen fel a szolgáltatásfejlesztés terén. Sok olyan példa jut eszünkbe, ahol legendákra milliárdos idegenforgalmi üzletágat építettek. Ezek nem jöhettek volna létre, ha az újító gondolatnak nincs megfelelő köztudati alapja. Ezen a fonalon kapcsolódik a látszólag oktató jellegű projekt az egyesület célkitűzéseihez.

A szervezők a cél megvalósítására a japán papírszínház módszerét választották. Az eszköz használata újnak számít térségünkben, de egyszerűségéből kifolyólag könnyedén használható szemléltetési módozat. Gyakorlatilag egy kis fadobozról van szó, amelynek egyik, szabadon hagyott oldalán keresztül a szemlélő élvezheti az olvasott mese illusztrációját. A mesélő a doboz mögé bújva olvassa a képek hátán lévő szöveget és cserélgeti a képeket. A technikát Demeter Éva néprajzkutató, múzeumpedagógus honosította meg Háromszéken és az ő szakmai segítségével bonyolították le a bemutatókat, foglalkozásokat is.

Az előadások három kategóriának szóltak (1–2. osztályosok, 3–4. osztályosok és tanítók, óvodapedagógusok), és több elemből álltak. Minden esetben először bemutatták A kápolna harangja című, Benedek Elek által feldolgozott legendát, amelyet Szederjesi Szidónia grafikus elevenített meg 13 illusztrációban. A bemutató után, csoporttól függően, kézműves foglalkozás keretében, a kicsik tündért készítettek, a nagyobbak megrajzolták a Szent Anna-tó keletkezésének legendáját, melyet be is mutattak az osztálynak. Mivel a papírszínház, azaz kamishibai jól használható szórakoztatási, oktatási, személyiségfejlesztési és egyéb didaktikai célokra, ezért a szervezők fontosnak látták, hogy a részt vevő iskolákat felszereljék egy-egy ilyen eszközzel. A minél színesebb felhasználás érdekében összesen 31 pedagógusnak tartott módszertani felkészítőt Demeter Éva. A felkészítőt ötletbörze zárta, amely során a pedagógusok mondták el, hogy mely tanórákon és extrakurrikuláris tevékenységeken szeretnék használni az új módszertani eszközt: az előkészítő osztályokban a meseolvasási alkalmakon, a nagyobb osztályokban elsősorban az olvasás gyakorlásához és szövegalkotáshoz, valamint a román nyelv tanításához, említették a történelemórát, illetve matematikaórán a szöveges feladatok begyakorlására is alkalmasnak tartották. A tanórán kívüli iskolai, illetve iskolán kívüli tevékenységre is érkeztek javaslatok: például a Magyar Népmese Napja, nyári táborok, mesemondó verseny vagy olyan pályázatok, ahol a tanulóknak bármilyen ismeretanyagot képekkel illusztrálva kell bemutatniuk. A projekt rövid távú célját a pedagógusok visszajelzéseiből ítélve elérte a pályázat: a papírszínházat használni fogják a munkájuk során.

A tervezett célok megvalósításán túlmenően az iskolalátogatások egyértelművé tették, hogy nagy szükség van a hagyományos eszközöktől eltérő pedagógiai módszerekre, melyek segítenek a sokszínű kulturális és társadalmi hátterű gyermekek kibontakozásában.

Számokban:
• Öt önkormányzat öt iskolájában 13 osztály 216 kisdiákjának tartottunk papírszínház-bemutatót és -foglalkozást. 
Tusnádfürdő: szeptember 26., 44 diák, 12 tanár
Csíkkozmás: szeptember 27., 49 diák, 4 tanár
Torja: szeptember 28., 51 diák, 8 tanár
Sepsibükszád: szeptember 29., 24 diák, 4 tanár
Tusnád: október 3., 43 diák, 3 tanár
• 31 pedagógusnak tartottunk módszertani felkészítőt.
• Elkészült egy legenda papírszínházi feldolgozása (szövegadaptáció, 14 festmény)
Öt tanintézet taneszköztára bővült egy-egy papírszínházkerettel és a hozzá tartozó egy legendával.


[ Ifjúsági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774