A jövőbeni közös gondolkodás jegyében találkoztak a székelyföldi hegyimentők

Speciális sziklamászó fal épül a Gyilkos-tónál

(0 Szavazat)73 megjelenítés

A VI. Székelyföld Napok keretében szervezték meg a Székelyföldi Hegyimentők Találkozóját október 18-án, vasárnap a gyilkostói hegyimentőbázison. A találkozón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barti Tihamér alelnök, Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere, Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője, Kovács Zoltán Róbert, Maros Megye Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője, valamint Tulit Zsombor, a Háromszéki Hegyimentő Szolgálat vezetője. 

Az egész napos rendezvény szentmisével kezdődött, majd sajtótájékoztatót tartottak a speciális sziklamászó fal elkészítésének kezdeti momentumáról, amely a Kis-Cohárd hegy oldalára épül. A csapatok bemutatkozása, illetve az eddigi együttműködések ismertetése után további közös együttműködési lehetőségek feltérképezéséről, közös programokról, projektekről tanácskoztak a jelenlévők.
Borboly Csaba megyeelnök a természetjárók, az önkéntes tűzoltók vagy közös partnerek bevonásával újabb csapatok létrejöttét szorgalmazta a sípályák és a hegyek közvetlen közelében, hogy a beavatkozáshoz szükséges idő minél rövidebb, költsége pedig minél kisebbek legyen. A szabályok, szabályzatok egységesítésének szükségessége mellett közös képzések lehetőségéről beszélt, illetve a sürgősségi felügyelőség (ISU) egységes irányítási központjáról, amely eredményesebb bevetéseket és esetenkénti speciális beavatkozásokat biztosít majd. A megyeelnök ezúton is felhívta a Székelyföldön élők figyelmét, hogy a jövő évi választásokon olyan helyi és megyei vezetőket válasszanak, akik a hegyek barátai, hiszen a politikai vezetőkkel közösen kell keresni a megoldást a problémákra ahhoz, hogy a sok befektetett munkának meglegyen az eredménye, és a turisták is biztonságban érezzék magukat a székelyföldi hegyekben. Felkérte a hegyimentőcsapatokat, hogy jöjjenek javaslatokkal, elképzelésekkel, és adjanak visszajelzést, mert ha a politikusok nem ismerik gyakorlati szemszögből a problémákat, nem is tudnak segíteni azokon.

– Mindannyiunk közös célja, hogy a hegyimentőknek ne kelljen kockáztatniuk az életüket, és a családjuktól minél kevesebbet legyenek távol, illetve ezért a nemes feladatért honorálják őket. Fontos, hogy térségi szinten érjünk el gazdasági fejlődést a vendéglátás és a fenntartható turizmus révén – fogalmazott a megyeelnök.

Barti Tihamér megyei alelnök arra kérte a jelen lévő hegyimentőcsapatokat, hogy konkrét igényeket fogalmazzanak meg, és jelezzék azokat a vezetőknek, hisz fontos, hogy biztonságosak legyenek a turisták számára a hegyek, mert az jó hírnöke lehet Székelyföldnek.

– Nem elég az, hogy egymást ismerik a csapatok, és informális találkozókon megbeszélik a problémáikat, szükség van arra, hogy formális keretek közt is hangot adjanak problémáinak. Közös ügyek mentén, egymást kiegészítve megoldást tudunk találni – fogalmazta meg a csapatok problémáinak meghallgatását követően Barti Tihamér.

Az első alkalommal megszervezett találkozó nagyon hasznosnak bizonyult a szervezők értékelése szerint, akik remélik, hogy egyre több ilyen alkalom lesz az elkövetkezőkben.

Csíkszereda, 2015. október 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774