A jó szakma megélhetést biztosít

Pályaorientációs bemutató diákoknak

(0 Szavazat)57 megjelenítés

Iskolalátogatásokat szervez a Hargita Megyéért Egyesület Hova tovább? címmel, melynek célja a Hargita megyei VIII. osztályos tanulók segítése a pályaválasztásban. A pályaorientációs bemutatók a továbbtanulási lehetőségeket ismertetik, népszerűsítve a szakiskolákat, bemutatva a szakmunka és szaktudás értékét és lehetőségeit.

Ezen a héten a csicsói Kájoni János Általános Iskola 31 VIII. osztályos diákjai látogattak el a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskolába, ahol a vendéglátás szakot mutatták be nekik. A diákok találkozóján jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki a szakma elsajátításának fontosságáról beszélt a diákoknak. A vendéglátás jövőjét abban látja a megyeelnök, hogy a turizmus is egyre jobban fejlődik, mint kihangsúlyozta, a megyei tanács a Hargita-hegység-projekten belül is üdülőövezet kialakítására törekszik. A vendéglátás elsajátítása azért is hasznos, mert az ismeretek felhasználhatók magánvállalkozás, családi vállalkozás indításához és működtetéséhez, hívta fel a figyelmet Borboly Csaba. Nagyon fontosnak nevezte az angol nyelv elsajátítását, mivel ez nálunk még hiányosságnak számít, és fontos, hogy a vendéglátásban dolgozók beszéljenek idegen nyelvet. A megyeelnök mondanivalóját úgy összegezte: a lényeg, hogy olyan szakmát válasszanak, amiben később is jól érzik maguk.

A Kájoni János Szakközépiskolában készült kisfilm megtekinthető az alábbi linken: https://www.instagram.com/p/BNO9Gw3h72V/?taken-by=borbolycsaba

A tusnádfürdői Jókai Mór Általános Iskola 23 tanulója ellátogatott a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolába.

Székelykeresztúron a Petőfi Sándor Általános Iskola két VIII. osztálya a Zeyk Domokos Iskolaközpontba látogatott, nekik ez alkalommal a kertész szakot mutatták be. A diákok megnézték a tankertet, ahol jelenleg szőlős van, illetve ellátogattak a városi kertészetbe is. Mint a bemutatón elhangzott, a növénytermesztéshez elsősorban odafigyelés kell. Az elszántság mellé szükséges elméletet pedig nem nehéz elsajátítani. Ez is egy olyan szakterület, amely jövedelmet, megélhetést tud biztosítani, hiszen erre számos pozitív példa van. A diákok úgy értékelték, hogy hasznos volt a látogatás, főleg azoknak, akik a Zeyk Domokos iskolában szeretnének továbbtanulni. A program legérdekesebb része a terepszemle volt, illetve hasznosnak ítélték meg a szakmai tanácsokat az otthoni kertek gondozásához is.

Az iskolalátogatások jövő héten folytatódnak, Székelyudvarhelyen a Bányai János Műszaki Szakkközépiskolában és Gyergyószentmiklóson a Fogarassy Mihály Műszaki Líceumban.
A Hargita Megyéért Egyesület Hova tovább? – Pályaorientáció a Hargita megyei iskolák 8. osztályt végző tanulóinak elnevezésű programját a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

Csíkszereda, 2016. november 26. 


[ Ifjúsági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774