A jó szakembereket itthon is megbecsülik

Újabb munkaerőpiaci felmérést végzett Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége

(0 Szavazat)89 megjelenítés

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége kutatásaiból rendszerint az derül ki, hogy szükség van a megyében a jó szakemberek képzésére, a vállalkozók többsége kész gyakorlati lehetőséget biztosítani diákoknak, szerződést kötne a tanulmányok befejezése után, sőt ösztöndíjat is biztosítana.

Varrónőkre, asztalosokra, lakatosokra, pincérekre és ácsokra van a legnagyobb szükség Hargita megyében, derült ki abból a felmérésből, amelyet az év elején végzett Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége. A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő ügynökség a vállalkozók körében végzett kérdőívezéssel azt kívánta felmérni, milyen szakmákra van leginkább szükség a megyében.

Több termelés megfelelő szakemberekkel
Az eredmények feldolgozásából kiderül, hogy az elmúlt egy évben a vállalkozók egyharmada talált megfelelő szakembert, több mint 40 százalékuk nyilatkozta azt, hogy nehéz jó szakembert találni, 30 százalék válaszolta, hogy legtöbbször kénytelen szakképzetlen munkaerőt alkalmazni. 36 százalék alkalmazott végzősöket az elmúlt időszakban, a végzős diákok szakmai felkészültségéről a válaszadók több mint 40 százaléka véli, hogy elfogadható. A vállalkozók közel fele válaszolta azt, hogy sokkal többet tudna termelni, ha találna megfelelő szakembereket.

A fejlesztési ügynökség rendszeresen felméri a munkaerőhiányt a megyében, például 2015-ben is a legkeresettebb szakmák között szerepelt az asztalos, a lakatos és az ács. Akkor is az derült ki a kérdőívezésből, hogy szükség van a jó szakemberek képzésére, a vállalkozók közel 80 százaléka válaszolta azt, hogy biztosítana gyakorlati lehetőséget a diákoknak, több mint 70 százalékuk szerződést is kötne a tanulmányok befejezése után, sőt a vállalkozók több mint fele kész ösztöndíjat is biztosítani a tanulmányok ideje alatt.

Felmérések után konkrét lépések
A fejlesztési ügynökség felmérései hasznosnak bizonyultak, az eredmények feldolgozása már korábban is konkrét lépéseket vont maga után. A vállalkozószervezetek jelezték a szakemberek hiányát, illetve vállalták, hogy segítik a szakiskolásokat gyakorlati képzésekkel. Ennek az igénylésnek a nyomán kezdte el több partnerrel együtt Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége a kérdőíves felméréseket. Az eredmények feldolgozása után javaslatot fogalmaztak meg a 2016–17-es tanévre, ennek nyomán újraindult a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában a villanyszerelő szakosztály, elindult a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskolában a számítógépes vezérlésű (CNC) marógép kezelését oktató szakosztály, Gyergyószentmiklóson a Fogarasy Mihály Műszaki Líceumban és Gyergyóditróban a Puskás Tivadar Szakképző Líceumban bővült a faipari szakosztály.

A vállalkozószervezetek egyezményt kötöttek arról, hogy segítik a diákok toborzását, fogadják őket gyakorlati képzésekre, illetve javaslatokat fogalmaznak meg a szakoktatás javítását illetően.
Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége 2016. évi felmérésének eredménye megtekinthető itt: http://bit.ly/2l7zTcU

Csíkszereda, 2017. február 13.


[ Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774