A hit megerősít az itthonmaradásban

Több mint ezer fiatal Csíksomlyón

(0 Szavazat)28 megjelenítés

Augusztus 16-án, kedden este hivatalosan is megnyitották az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót, amelynek idén is a csíksomlyói Szent István Kollégium udvara ad otthont.
A több mint három évtizedes múltra visszatekintő CSIT-találkozót a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Ifjúsági Főlelkészsége szervezi, amelynek főtámogatója Hargita Megye Tanácsa.

Az Erdély valamennyi pontjából összesereglett fiatalokat Tamás Barna főegyházmegyei ifjúsági főlelkész, Tamás József püspök és Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszöntötte a megnyitón.
Borboly Csaba köszöntőjében rámutatott arra, hogy az itt eltöltött néhány nap milyen komoly értékekkel teli együttlétet fog jelenteni a fiatalok számára.

– Azért örvendek, hogy itt vagytok több mint ezren, mert visszajelzés a számomra, hogy van értelme a munkámnak, mindazoknak a munkájának, akik úgy gondolják, hogy igenis a fiatalokkal kell foglalkozni. Többször megfogalmaztam az elmúlt időszakban, hogy nagyon keveset foglalkoznak a fiatalokkal a különböző döntéshozók, nagyon kevés döntés szól a fiatalokról – fogalmazott a tanácselnök, ennek érdekében fogadták el a múlt héten a csomakőrösi Sic Festen azt a 20 pontot, amellyel a székelyföldi politikusok tehetnek a fiatalok itthonmaradása érdekében. Megítélése szerint ezek a találkozók megerősítik a fiatalokat abban, hogy merjék felvállalni a kortárs problémákat. Ma már a világ nem arról szól, hogy néhány ember eldöntheti mindenkinek a sorsát, ma már a világ a fiatalokról szól.

– Azt szeretném, hogy minél több olyan ember dolgozzon szerte Erdélyben, aki legalább nyolc órában elszámolható módon próbál foglalkozni a ti ügyetekkel is – hangsúlyozta Borboly Csaba. Beszédében kicsit „lázította” is a fiatalokat, hogy bátran nézzenek szét, mondjanak véleményt, hisz ők tudják igazából, hogy mit és hogyan kellene tenni értük, hisz a kortárs tanácsadás, fellépés erősíteni tud.  Az egyházunk szárnyai alatt kibontakozó tevékenységek létfontosságúak – zárta köszöntőjét Borboly Csaba, akit CSIT-es polóval ajándékozták meg a szervezők.

A szerdai nap kiemelkedő eseménye volt az Erdélyi Krakkó ünnepi szentmiséje a csíksomlyói kegytemplomban, amelyet Jakubinyi György, gyulafehérvári érsek, Tamás József püspök és Urbán Erik ferences templomigazgató mutatott be nagyszámú papság és több mint ezer fiatal résztvételével.

Csütörtök este 20 órától szentségimádásra várják a bekapcsolódni vágyókat a csíksomlyói kegytemplomban, pénteken este Made by God „tehetségkutatón” mutatkoznak be a táborlakók a Szent István kollégium udvarán. A részletes program megtekinthető a találkozó honlapján: http://csitinfo.ro/

Csíkszereda, 2016. augusztus 18.


[ Ifjúsági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774