A helyi turizmus problémáit vitatták meg a megyeházán

A vállalkozóknak hálózatban kellene gondolkodniuk

(0 Szavazat)79 megjelenítés

Beburkolózás jellemző a turizmus területén tevékenykedő helyi vállalkozókra, nem hajlandóak mások szolgáltatását ajánlani a vendégeknek, lépést tenni egymás felé, a turisták panaszkodnak az utak minőségére, van, ahol még nincs megoldva a csatornázás, és sokba kerül a szennyvíz elszállítása. Ráadásul valótlan adatok találhatók az interneten a megyei szolgáltatásokról, szálláslehetőségekről, vannak olyanok, amelyek már megszűntek, ezért szükség lenne egy adatbázisra, amelynek aktualitását valaki havonta ellenőrizné.

A fenti problémákat és megoldásokat sorolták fel az ágazatban tevékenykedő vállalkozók azon a megbeszélésen, amelyet a Hargita megye vidéki térségeiben, turisztikai ágazatában tevékenykedő kis- és középvállalkozók számára tartottak a RuralGrowth elnevezésű nemzetközi projekt („RuralGrowth – increasing competitiveness of SMEs in the rural visitor economy sector” – A növekedés elősegítése a vidéki térségben) keretében március 14-én a csíkszeredai megyeházán. Továbbá elhangzott, nehézséget jelent a szakképzett munkaerő és a nyelvismeret hiánya, ha pedig a tulajdonosok költséget fordítanak az alkalmazottak taníttatására, azok rövid időn belül külföldön keresnek munkát. Nyelvtudásról pedig nincs értelme addig beszélni, amíg a turisták nem kirándulhatnak szabadon, mert veszélyt jelentenek a medvék és a pásztorkutyák. Illetve a megye természeti adottságai sincsenek megfelelően kihasználva, valamint a marketing és az információ hiánya, a pályázati rutintalanság is jellemző.

A találkozón Farkas Enikő projektmenedzser ismertette a projekt részleteit, Csilip Árpád projektmenedzser-asszisztens a Hollandiában tartott partnertalálkozóról számolt be, a részt vevő vállalkozóknak pedig lehetőségük nyílt saját tevékenységük bemutatására és az ezzel kapcsolatos problémáik megvitatására. A megbeszélésen többnyire panziótulajdonosok jelentek meg, illetve egy fényképészet és műterem tulajdonosa. Számos ötlet, tanács hangzott el, amelyet a vállalkozók alkalmazhatnak, például az, hogy a vállalkozás indításakor más jövedelemforrással is kelljen rendelkezni, mert egy elképzelés nem lesz már az első perctől nyereséges. Össze lehetne kötni az orvosokkal a természetes gyógymódokat, tehát ajánlhatnák a betegeknek a mofettákat, borvízfürdőket, létre kellene hozni egy weboldalt, amelyen megtalálható, hol milyen események lesznek a megyében, mert a panziótulajdonosok feladata az is, hogy naprakész programokat tudjanak ajánlani a vendégeknek. Ilyen egyébként létezett, de jelenleg nem működik, azonban a megbeszélés eredményeként a szervezők megígérték, hogy utánajárnak  és szorgalmazzák az oldal újraindítását. Az is elhangzott, hogy térségünkben problémát jelent a kudarctól való félelem, sokan nem mernek vállalkozást indítani, mert csődbe mehet, ezért akadnak olyan települések, ahol vannak látványosságok, de nincsenek szolgáltatások, így a turisták nem hagynak ott pénzt, kevés a szórakozási lehetőség a gyermekeknek, valamint sokan azért nem tudnak pályázni, mert túl sok feltételt szabnak meg, és nem felelnek meg ezeknek a kategóriáknak.

A helyi érintettekkel második alkalommal egyeztettek, korábban a megyében működő turisztikai egyesületekkel, szervezetekkel vitatták meg a felmerülő kérdéseket. A megbeszélések célja, hogy térségünkben és más országokban alkalmazott jó gyakorlatokat ismerjenek meg a vállalkozók, ismertessék problémáikat, és ezekre megoldást keressenek, amelyek alapján módosítani lehetne a pályázati kiírásokat, szabályokat. A megbeszélés egyik eredménye, hogy ezentúl együttműködnek a részt vevő vállalkozók, hiszen összefogással kölcsönösen tudják majd ajánlani egymás szolgáltatásait a megyébe érkező turistáknak, így többnapos vagy akár többhetes programcsomagokat hozva létre.

Az eseménnyel kapcsolatos felhívás a következő linken olvasható: http://hargitamegye.ro/hirek/helyi-erintettek-talalkozoja-a-videki-turizmus-fejlesztese-erdekeben.html.

Csíkszereda, 2017. március 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774