A helyi termékek előállítása sok családnak jelent jövedelmet

Kézműves sajtok készítőinek tartottak továbbképzést Gyimesbükkön

(0 Szavazat)60 megjelenítés

Továbbképzést és sajtmustrát tartottak Gyimesbükkön a kézműves sajtok készítőinek január 28-án. Kis Ferenc és Mircz Nárcisz sajtmesterek Magyarországról érkeztek ez alkalommal is, az ő segítségükkel indult el korábban a Hargita megyei kézműves sajtkészítő mozgalom, amely aztán kiterjedt egész Székelyföldre. A sajtkészítőket mindig nagy szeretettel várják vissza Hargita megyébe, Székelyföldre, hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki szintén részt vett a Pogányhavas Kistérség által szervezett rendezvényen. 

Január 28-án egész napos vaj-, sajtkészítő továbbképzést tartottak a sajtmesterek a gyimesközéploki, gyimesfelsőloki és a gyimesbükki gazdáknak. A résztvevők saját készítésű sajtokat vittek magukkal, amelyeket egy versenyen értékeltek. A sajtok megmérettetésébe kilenc termékkel neveztek be, amit végül a gyimesbükki Sárik Attila nyert meg.

Borboly Csaba gratulált a gyimesi gazdáknak, hiszen ma már közülük nagyon sokan tudják, hogy nemcsak a csarnokba lehet leadni a tejet, hanem feldolgozásával komoly jövedelmet lehet megvalósítani. A megyeelnök arra biztatta a gazdákat, hogy a készülő gyimesközéploki tejgyár szakosodjon a biotermékek előállítására, hisz a Gyimesek völgyében, a vegyszermentes patakokból isznak és vegyszermentes tápanyaggal táplálkoznak a szabadtartásban levő marhák. Ez olyan előny, ami felhasználható a termékek értékesítésében. Kis Ferenc is megerősítette, hogy ilyen környezetben nevelt állatok termékei szinte konkurencia nélkül értékesíthetők a piacon.

Borboly Csaba azt mondta, bízik benne, hogy ezeknek a befektetéseknek köszönhetően az elvándorolt fiatalok lassan megtalálják a lehetőséget a hazatérésre. Felajánlotta a gyimesbükkieknek is a segítséget a képzésekben, az engedélyezések megszerzésében és számos területen, ami szükséges ahhoz, hogy termékeiket értékesíteni és vásárlóik körét szélesíteni tudják. A megbeszélésen jelen volt Rácz Árpád megyei tanácsos és Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő is.

A kézműves sajtkészítők továbbképzésén készült felvétel megtekinthető Borboly Csaba Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1179227468791301

 

Helyi termékek boltja az ezeréves határ mellett  

Pál Péter gyimesbükki vállalkozó a sajtmustra első helyezettjének felajánlotta, hogy megvásárol tőle ötven kilogram sajtot. A vállalkozónak Gyimesbükkön a vasútállomás után van egy bemutató üzlete hagyományos termékekkel. Pál Péter egy korábbi sajtkészítő képzésen vállalta, hogy biztosít értékesítési felületet a termelőknek. Ígéretét meg is valósította, ma közel harminc környékbeli termelő terméke megtalálható üzletében.

Az üzletről fotók és videó megtekinthető Borboly Csaba Facebook-oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1179333042114077

 

Csíkszereda, 2017. január 28. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774