A helyi fejlesztések összehangolására van szükség

Készül a Hargita-hegység rendezési terve

(0 Szavazat)78 megjelenítés

A Hargita-hegység rendezési tervéről egyeztettek július 3-án, kedden a megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond alelnök, Becze István megyei tanácsos, Lázár Zoltán, a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője, Korodi Szabolcs a rendezési terv koordinátora, valamint Péter Lukács, Csíkcsicsó, Bíró László, Csíkmadaras, Csibi József, Csíkmadéfalva, Kedves Róbert, Csíkszenttamás, Benedek László, Kápolnásfalu, Molnár Tibor, Szenetgyháza, és Nagy Attila, Zetelaka község polgármesterei. 

Július hónap végére várható, hogy elkészül a rendezési terv, majd ezt követően publikussá is teszik, hogy bárki, hozzászólásával, meglátásaival még inkább erősíthessék a hegység fejlesztési stratégiáját. Az érintett községek képviselői mind egyetértettek abban, hogy a stratégiai fejlesztés érdekében az egyes községek elképzeléseit, fejlesztési szándékait egymást erősítve, közösen egy irányba kell terelni. Mindazonáltal pedig rendszeres egyeztetésekre lesz szükség a továbbiakban a polgármesteri hivatalok mellett a helyi közbirtokosságokkal és a helyi érintett szereplőkkel is.

A munkamegbeszélés alkalmával az övezeti rendezési tervet készítő cég képviselője bemutatta a terv jelenlegi állapotát és annak ütemtervét. Egyedülálló az országban hiszen több mint húsz települést érint a hegység fenntartható fejlesztéséről szóló rendezési terv. Több, a településeket érintő fejlesztéseket is átbeszéltek, mint a Zetelaka – Madarasi-Hargita – Kápolnásfalu – Szentegyháza közötti út kiépítése, valamint a vízhálózat, szennyvízvezeték, villanyvezeték kiépítése, a csíkszentimrei Büdösfürdő, félkész állapotban maradt mofetták kiépítésének ügyét, a Homoródfürdő és Szentegyháza közötti kerékpáros közlekedés elképzeléseit, a különböző bicikliutak kiépítését és a jelenlegiek összekötését, vagy a marosfői sípálya vízellátásának kiépítését.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor arra kérte az érintetteket, hogy a rendezési terv elkészülte előtt már tegyék meg a szükséges lépéseket, annak érdekében, hogy előmozdítsák a térség turisztikai fejlesztését. Mint mondta, a hegység fenntartható turisztikai fejlesztését foglalja magában a rendezési terv, amely minden tulajdonosnak, közigazgatási egységnek lehetőséget biztosít arra, hogy egymást erősítve végezzenek el beruházásokat, amely majd több turistát vonzhat a térségbe és az év minden napjára kiszámítható jövedelem keletkezzen.

A stratégia célja többek között a térség sírégióinak összekapcsolása, a nyújtott szolgáltatások és az infrastruktúra kiépítése terén egyaránt. Ugyanakkor az erdei bicikliutak kiépítése és a meglévő szakaszok összekapcsolása.

A Hargita-hegységet érintő fejlesztési elképzelésekről és a fejleszétési társulásról még többet az alábbi linken olvashatnak:

http://hargitamegye.ro/hargitahegyseg.html

Csíkszereda, 2018. július 3.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774