A hazai vásárlók és a turisták is keresik a hagyományos termékeket

A helyi termelők szövetkezve tudják segíteni egymást a fejlődésben

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Van kereslet a hagyományos termékekre a hazai vásárlók, a turisták körében is, illetve a külföldi vásárokon is kedvelik ezeket, ezért kell segíteni az induló vállalkozásokat, illetve fejleszteni a meglévőket. A 2014–2020-as időszakban európai uniós forrásokra pályázhatnak gyümölcsfeldolgozással foglalkozó szövetkezetek, cégek, termelői csoportok és engedélyezett magánszemélyek. 

A cél a helyi termelők összefogása a pályázáshoz, hangzott el azon a megbeszélésen, amelyek augusztus 27-én, csütörtökön a csíkszeredai megyeházán tartottak. A találkozón jelen volt Borboly Csaba megyeelnök, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója, Ábrahám Emma, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara vezetője, Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzás irodájának vezetője, Lőrincz Csaba, a megyei tanács elemzőcsoportjának munkatársa, közbirtokosságok képviselői, a Székely Konyha Egyesület tagjai, illetve Hargita megyei termelők.

– Ki kell használni a gyümölcsfeldolgozásban rejlő lehetőségeket, segíteni kell az induló vállalkozásokat, hiszen egyre többen foglalkoznak ezzel a szakterülettel. A régi termelőknek tovább kell lépniük, fejlesztés szükséges ahhoz, hogy a többéves munka árán felmutatott minőség megmaradjon – mondta Borboly Csaba. A pályázati pénzek lehívása szövetségekben valósulhat meg, illetve közösen kell megszervezni az értékesítést amellett, hogy mindenki megőrzi a terméke sajátosságát, tette hozzá a megyeelnök.

Ki kell dolgozni az értékesítés folyamatát a raktározástól a szállításig, és a szövetkezeti forma azért szükséges, hogy nagy mennyiségű megrendeléseknek is eleget tudjanak tenni, mondta Márton István.

A 2014–2020-as időszakban a vissza nem térítendő támogatás értéke 50%, ezt az értéket növeli, ha integrált munkafolyamatra pályáznak, a termeléstől egészen az értékesítésig. Az elszámolható költségek a begyűjtőpontok építését/fejlesztését, szállítóeszközök és mobilstandok vásárlását, szabadalmak megszerzését, marketing- és reklámköltségeket, arculatervezést, a brand kialakítását, illetve a pályázatírás költségeit tartalmazzák, ismertette a pályázatot Szabó Ákos, a vidékfejlesztési egyesület munkatársa.

A marketingre is legalább annyi időt és energiát kell fordítani, mint a termelésre és az előállításra, ennek érdekében érdemes képzéseken részt venni és megtanulni az eladást, javasolta a termelőknek Barabás Csaba. Az irodavezető arról biztosította a termelőket, hogy munkatársaival segítik a termékek népszerűsítését honlapjukon, illetve külföldi partnereik körében.

A termelők egyöntetűen a biztos piac hiányát nevezték meg problémaként, erre jelentene megoldást a szövetkezet, amely összefogná a keresletet és a kínálatot.

Az elemzőcsoport vállalta, hogy készít egy kapacitásfelmérést arról, hol, miből mennyit tudnak előállítani. Lőrincz Csaba azt javasolta, hogy egységes recept helyett egységes eljárást dolgozzanak ki, így marad meg a minőség amellett, hogy mindenki megőrzi a terméke sajátosságát. Továbbá ismertette a nemrég elfogadott szociális gazdasági törvényt, amelyben Hargita Megye Tanácsa javaslatai is benne vannak, és amely újabb lehetőségeket nyit a gyümölcsfeldolgozók számára, valamint arra, hogy az önkormányzatok támogatni tudják ezeket a kezdeményezéseket.
A termelők igénylik egy webáruház létrehozását, ezért fejleszteni fogják a www.szekelytermek.ro honlapot. A termelőknek létrehoznak egy zárt online fórumot, hogy segíteni tudják egymás munkáját, illetve közösen tudjanak eleget tenni a nagy mennyiségű megrendeléseknek, hangzott el a megbeszélés összegzéseként. A termelők felhívták a figyelmet arra a problémára is, hogy lopják a termést, aminek az orvoslása érdekében a megyei tanács az ősz folyamán tanácskozásra hívja össze a helyi önkormányzat, a rendőrség, a csendőrség és az illetékes szervek képviselőit, jelentette ki Borboly Csaba.

Márton István tájékoztatta a termelőket, hogy jövőre a vidékfejlesztési egyesületnél lehet pályázni faiskolák telepítésére.

Csíkszereda, 2015. augusztus 27.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774