A Hargita Népe Kiadó új kötete Csíkszentmihályon és Csíkszeredában

Szőcs Vince: Mezítláb múltunk cserépdarabjain

(0 Szavazat)52 megjelenítés

A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Népe Kiadó gondozásában jelent meg Szőcs Vince: Mezítláb múltunk cserépdarabjain című kötete. A néprajzi tanulmányokat és helytörténeti írásokat tartalmazó kötetet a szerző fia, dr. Szőcs András állította össze. Az egybe gyűjtött írások a falu múltjába kalauzolnak és bemutatják a népélet megannyi vetületét a népi mesterségektől a szokás- és hitvilágig. Hiánypótló a pásztorkodásra, illetve a népi gyermekjátékokra vonatkozó fejezet. A kötet függelékében dr. Szőcs András: Szentmihályról Gyimesekbe középkori szekérúton című tanulmánya olvasható.

Szőcs Vince így vall munkásságáról: „Szándékom őszinte vallomást tenni a régi tárgyak gyűjtéséről. Falun élő műkedvelő néprajzkutató vagyok, akit minden érdekel, ami a múltból fennmaradt. Ez a munka csak úgy sikeres, ha a gyűjtő és szolgáltató között bizalom van. A bizalmatlanságot miesnapi öltözet, azonos gondolatmenet oldja fel, ha annak fonalát gyermekkortól tartó kapcsolat élteti, s még akkor is gyakran üres tarisznyával térhet meg. Kezdetben sokszor gyanakvással, s talán szánalommal fogadtak, amiért azt hordom vissza a lakásomba, amitől épeszű ember szabadulni akar."

A kötetet szeptember 30-án, vasárnap Csíkszentmihályon mutatják be, az este 18 órakor kezdődő dísztanácsülés után, a helyi kultúrotthonban. A könyvről, a szerző és szerkesztő munkásságáról dr. Szőcs András, dr. Balázs Lajos néprajzkutató és Kristó Tibor ny. újságíró, volt muzeológus beszél, a helyszínen levetítik a Szőcs Vincét bemutató portréfilmet és a Lármafák öröksége című dokumentumfilmet.

A könyvet a csíkszeredai közönség is megismerheti október elsején, hétfőn, a Városháza gyűléstermében este 18 órakor kezdődő könyvbemutatón: a kötetet dr. Szőcs András, dr. Balázs Lajos és Kristó Tibor ismerteti.

Mindkét helyszínen szeretettel várják az érdeklődőket!

Csíkszereda, 2018. szeptember 28.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774