A Hargita megyei romák mindennapjai a művészet eszközein keresztül

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Érintések széleken címmel nyílt kiállítás a Romák Nemzetközi Napján, április 8-án a csíkszeredai Megyeháza Galériában a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében. A kiállítás egyben a Romák közössége a vizuális művészeteken keresztül projekt zárórendezvénye is. Pályázatot hirdettek meg, amelyre két dokumentumfilm érkezett be, ezek kiegészítéseként szerveztek fotótábort Csíkszentgyörgyön és Etéden, hogy a film- és fotóművészet tükrében az érdeklődőkkel jobban megismertessék a Hargita megyei roma közösséget. A kiállításon a táborban készített fényképeket mutatták meg.

A résztvevőket Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere köszöntötte. Elmondta, ez a kiállítás ünnep azok számára, akik készítették a fényképeket, hiszen megmutathatják mindazt, amin dolgoztak a tábor ideje alatt. A képek segítségével szeretnék a roma közösség mindennapjait közelebb hozni az emberekhez a művészetek eszközeivel, mint a fotó és a film, ezáltal felhívni a figyelmet ezen közösség kulturális értékeire. Beszámolt arról is, hogy a fotók megtekintőitől azt a visszajelzést kapta, hogy az embert, az emberséget látják a munkákat szemlélve.

A projekt felelőse, Silló Ágota ismertette a részleteket. Elmondta, indítottak egy dokumentumfilm-pályázatot, amelyre két stúdiótól érkezett be sikeres alkotás, ezen filmek forgatási helyszíne adta az ötletet a tábor helyszínére is. A táborban készült képekből naptárt is készítettek, valamint képeslap formájában is hívtak elő fotókat. A kulturális központ munkatársa, Ádám Gyula fotóművész kifejtette, büszke a tábor résztvevőire, hogy ilyen kifejező képekben tudják megmutatni a kiállítás látogatóinak a roma közösség mindennapjait, és kifejezte örömét, hogy empátiára, terepismeretre, élményekre tehettek szert.
A megnyitó részeként levetítették a két dokumentumfilmet, a Kőrispatak: péntek-vasárnap címűt Daczó Katalin és Berszán-Árus György rendezte, valamint az Angéla dokumentumfilmet Püsök Botond-Csaba rendezésében. A remek hangulatért Duduj Rozália és a Kedves Zenekar felelt.

Csíkszereda, 2016. április 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774