A Hargita megyei jó példa ragadós Kárpát-medence-szerte

Átvették képzésen szerzett okleveleiket a felcsíki tűzoltók

(0 Szavazat)54 megjelenítés

Felcsík tűzoltócsapatainak szerveztek képzést a Békés Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke és csapata kezdeményezésére, ezt támogatta Hargita Megye Tanácsa a pályázati programjából. Az okleveleket szeptember 11-én, vasárnap adták át ünnepélyesen a csíkmadarasi kultúrotthonban, a szintén a megyei tanács támogatásával vásárolt védőfelszerelésekkel együtt. Az eseményen Borboly Csaba megyeelnök örömmel nyugtázta, hogy Hargita megyében már nemcsak a felszerelésnek, a biztonságnak, az épületeknek szentelnek figyelmet az önkéntes tűzoltók, hanem annak is, hogy minél hasznosabban, egymásra figyelve dolgozzanak a csapatok, és minél hatékonyabban dolgozzanak a felszereléssel, a védőruházatban. Borboly Csaba beszédében arra ösztönözte a tűzoltókat, hogy folytassák a közös gondolkodást a megyei tanáccsal.

– Szükség van az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségével együtt tervezett tankönyvre, amelyből a gyermekeket a helyi tűzoltócsapatok segítségével a megelőzésre nevelhetjük, a legfontosabb ugyanis a prevenció. A nagy bajok többségét meg lehet előzni, ha megvan a kellő felkészültség – mondta a megyeelnök hozzátéve, hogy a tankönyv megvalósulása érdekében támogatták a Hargita megyei tűzoltók szervezetének pályázatát.

Borboly Csaba arra kérte a tűzoltókat, egyeztessenek településük polgármesterével, és készüljenek fel az európai uniós támogatások lehívására. Ha csak lehet, integrált kiírásokra jelentkezzenek, például az önkormányzatok pályázhatnak önkéntes tűzoltóik számára a vidékfejlesztési programon belül a LEADER-kiírásokon. Az elöljáró azt is közölte, hogy ha lesz visszaosztott pénz idén vagy legkésőbb jövőre, akkor pályázhatnak a települések, erről is egyeztessenek polgármesterükkel.

A megyei tanács elnöke arról is beszélt, hogy nagyon fontosnak tartja a különféle képzési programok intézményes formában való megszervezését, ezért együtt kell gondolkodni arról, hogyan lehet létrehozni olyan szakosított intézményt, amely hivatalos képzést tarthat. Szeretnénk, ha haladás lenne e téren is – jelentette ki.

A Hargita megyei tevékenységnek az egész Kárpát-medencében gyűrűző hatása van, más megyékben is követni akarják a tűzoltók támogatásának hargitai módszerét, mutatott rá Csóka Károly. A Békés Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke felszólalásában elmondta, nagyon előnyös lenne, ha a magyarországi és a romániai tűzoltóképzéseket egységesítenék, illetve kölcsönösen elismernék egymás okleveleit. Méltatta Hargita Megye Tanácsa tűzoltókat célzó támogatási rendszerét, mint fogalmazott, a jó példa ragadós más megyékben, például Biharban, úgyhogy ezeknek a képzéseknek, egymás tevékenysége összehangolásának van jövője. (A békési elnök beszéde meghallgatható a következő linken: https://soundcloud.com/borbolycsaba/jo-pelda-erdemes-kovetni)

 

Csíkszereda, 2016. szeptember 11.


[ Önkéntes tűzoltók ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774