A Hargita megyei erdőgazdálkodásról az éghajlatügyi világtalálkozón

A világ helyi és területi közigazgatási egységeinek képviselői tanácskoztak Lyonban

(0 Szavazat)22 megjelenítés

A Régiók Bizottsága (RB) küldöttségének tagjaként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke részt vett a Lyonban július 1-jén és 2-án, az éghajlatváltozás témájával rendezett világtalálkozón, amelyen helyi és területi közigazgatási egységek, hatóságok képviselői találkoztak. A rendezvény François Hollande francia elnök fővédnökségével zajlott, aki maga is megtisztelte jelenlétével az eseményt, amelyen a decemberi párizsi ENSZ-klímakonferenciára készülnek elő. (Bővebben itt: http://en.rhonealpes.fr/1197-world-climate-summit-2015-en.htm

A francia fővárosban az év végén a tervek szerint éghajlatügyi egyezményt írnak majd alá, azzal a célkitűzéssel, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 2 Celsius-fokot. (Ez a téma szerepelt a Régiók Bizottsága Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának június 30-i brüsszeli ülésén: http://cor.europa.eu/hu/news/Pages/enve-to-address-cop.aspx)

Borboly Csaba szerint nagy a jelentősége annak, hogy a Régiók Bizottságának a küldöttsége is jelen volt a lyoni találkozón, mert ezáltal erősödhet az európai uniós önkormányzatok hangja. A tanácskozás katalógusába bekerült Hargita Megye Tanácsának mezőgazdasággal és erdőgazdálkodással kapcsolatos projektjeinek, köztük a Székely termék mozgalomnak (http://szekelytermek.ro/) és a Robinwood Plusnak (http://robinwoodplus.eu/) az angol nyelvű leírása. Utóbbi a nemzetközi jó gyakorlatokról való tapasztalatcseréről szólt, több településszintű alprojekt lebonyolításával, amelyek a gyermekek, fiatalok környezeti neveléséhez járultak hozzá, továbbá az erdőterületek menedzselésére, a fenntartható turizmusra és a helyben készült fatermékek kérdésével foglalkoztak. A mezőgazdasági témakörhöz hozzászólt Szőcs Mátyás István, a megyei tanács menedzsment-vezérigazgatóhelyettese.

– A nemzetközi projekt révén már alkalmunk volt más országok, régiók jó gyakorlatairól tájékozódni, valamint ismertetni a Hargita megyei koncepciókat, hiszen a helyi kis lépések is fontosak egy ilyen globális szintű probléma megoldásában, mint az éghajlatváltozás. Lyonban újabb lehetőség nyílt a saját gyakorlataink bemutatására, amit azért tartok fontosnak, mert nemzetközi szinten is hallatnunk kell a hangunkat érdekeink védelmében, különös tekintettel a székelyföldi helyi fafeldolgozó vállalkozásokra, amelyek a helyi gazdaság egyik fő pillérét jelentik. Ezek tevékenysége környezeti szempontból is kíméletesebb lehet, mint a multinacionális vállalatoké. Bukarestre az uniós jogszabályokkal lehet hatni, így az erdeink és a helyi termékek védelme érdekében is a nemzetközi színtéren kell lobbiznunk, hiszen a közösségi jogszabályoknak automatikusan be kell kerülniük a hazai jogrendbe. Ezért is tulajdonítok jelentőséget annak, hogy tájékoztató anyagunk bekerülhetett a lyoni világszintű találkozó katalógusába – nyilatkozta a helyszínről Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyeelnök RB-tagságáról és -tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

 

Csíkszereda, 2015. július 2.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774