A Hargita megyében élő románok többsége szerint nincs etnikai feszültség

A prefektusi kollégium ülésén is szó volt a magyar–román viszonyról

(0 Szavazat)47 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa három év után újabb felmérést készített a Hargita megyei magyar–román viszonyról. Az intézmény munkatársai ezúttal a román ajkúakat kérdezték meg telefonon a témában, és a válaszadók többsége szerint a hétköznapokban nincsenek etnikai feszültségek, azt csak felülről gerjesztik, nagyrészt a bukaresti politikusok.

A Hargita megyei románok körében végzett felmérés eredményeit ismertette február 29-én, hétfőn Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Dobos Erika, az intézmény elemzőcsoportjának vezetője. A megyeelnök elmondta, a legújabb kutatás is azt igazolja, hogy az emberek nemet mondanak a cirkuszokra és igent a munkára. A felülről gerjesztett cirkuszok az itt élő románságnak sem kedveznek, sőt egy korábbi felmérés szerint a román ajkú fiatalok nagyobb arányban vándorolnak el a megyéből, mint a magyar ajkúak, és a megye románsága elöregedésének mértéke nagyobb a magyarokénál. A „nulla lejből” megvalósuló felmérésre azért volt szükség, mert a megyei tanács február 29-i soros ülésén a jó együttélési kódex elkészítését célzó programra vonatkozó határozatot terjesztenek elő, amely további kutatásokra ad jogi és pénzügyi keretet, így ennek folytatása lesz, közölte Borboly Csaba hozzátéve: három éve jelentették be a jó együttélési kódex elkészítésének szándékát, de a bürokrácia miatt ennyi idő kellett, hogy végre érdemben el tudják kezdeni: mostanra lett teljes a jogi dokumentáció, így a négy szereplő – Hargita Megye Tanácsa, a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, a kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a Hargita Megyéért Egyesület – a határozat elfogadását követően partnerségben kivitelezi a kódexet. A megyeelnök azt is elmondta, hogy januárban tárgyalt Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettessel, és ez is befolyásolhatta az ügy elmozdulását a holtpontról, ami örvendetes, hiszen ha kormányzati szinten felvállalják a kódexet, az, a kölcsönösség jegyében, mintául szolgálhat más megyék számára, amelyekben a magyarság számszerű kisebbségben él. (A 2013-as felmérésről, szintén a Hargita megyei magyar–román viszony témájában készült felmérésről itt olvashatnak: http://hargitamegye.ro/hirek/kozeleti/bukarestet-tartjak-felelosnek-a-gerjesztett-konfliktusokert.html; a jó együttélési kódex bejelentéséről szóló hír elérhető itt: http://hargitamegye.ro/hirek/kozeleti/megalakul-a-gorgenykelemen-kozossegi-fejlesztesi-tarsulas.html)

– Megpróbáljuk összefoglalni azokat a lépéseket, amelyeket a jó együttélés érdekében az elmúlt években tettünk. Sokszor hangsúlyoztam, hogy a lakosság szintjén nincs etnikai konfliktus, csak Bukarestből próbálják gerjeszteni. A három évvel ezelőtti felmérés és a mostani is azt igazolja, hogy ez nem valós probléma. A cirkuszok helyett a munkával foglalkozunk. Ezt mutatjuk most be – jelentette ki az elöljáró.

Dobos Erika ismertette a felmérés eredményeit. (Elérhető itt: http://hargitamegye.ro/upload/public/Studiu-Felmeres_2016.pdf) Borboly Csaba úgy kommentálta a kutatást, hogy a megítélés nem változott, Hargita megye román ajkú lakosságának nagy része nem lát problémát a román–magyar kapcsolatokban, mint ahogy azt egyes politikusok, civilek, sajtóorgánumok és bloggerek láttatni szeretnék.

– Az internet tele van homályos hátterű blogokkal, többségük szélsőjobboldali, és csak arra jók, hogy felhergeljék a román olvasókat. A román fiataloknak nincsenek perspektíváik Hargita megyében, elvándorolnak nagyobb városokba vagy külföldre. A probléma himnusztörvényekkel és kétnyelvű feliratok elleni jogaszabálytervezetekkel nem oldódik meg, egyes politikusok és civilek gyűlöletkeltése nem segít. Szeretnénk megváltoztatni a diskurzust. Nem láttam akár bukaresti befektetést az északi térségben, amely a fiatal gazdáknak, vállalkozóknak szól, tehát nem történtek intézkedések a valós hétköznapi gondjaik kezelésére, négy, útfelújítási és sportcsarnoképítési projektet leszámítva, miközben akiknek az lenne a feladatuk a törvényhozásban, hogy odafigyeljenek a választóik gondjaira, csak hangzatos magyar kártyás akciókra képesek – egyszóval Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésein kívül szinte egyáltalán nem léteznek fejlesztések az északi térségben. Az elmúlt három évben több kezdeményezésünk volt: megalakítottuk a Kelemen–Görgény Közösségi Fejlesztési Társulást elsősorban a megye északi térségének települései számára, román kulturális egyesületeknek írtunk ki külön pályázatot, arányosan osztjuk el a keretösszeget mindegyik kiírásnál. Konkrét programokat indítunk az északi térség gazdáinak, hiszen ha a gyergyótölgyesi tejet nem tudják eladni, az ugyanolyan probléma, mint a karcfalvi tejtermelőknél. A keresztúri mintájára Bélborban tejfeldolgozó létesítését tervezzük, és úgy gondolom, amit a megyei tanács Borszékért tesz, az is az északi térség gazdaságának a fellendülését szolgálja – fejtette ki a megyeelnök.

A szimbólumhasználat körüli botrány Borboly Csaba szerint mesterséges, a hétköznapi románok szintjén nincs ezzel jelentősebb gond.

– Az erről szóló diskurzus megváltoztatására törekszünk: a románoknak nincs bajuk a megye szimbólumaival, és ha a kék-arany színű megyezászlón helyet kapott volna a tölgyfalevél, ahogy román tanácsos kollégám kérte, a románok nem használták volna tömegesen, hanem maradtak volna továbbra is a trikolór használata mellett. Lehet törvényjavaslatokat készíteni zászló és anyanyelvhasználat ellen, de nem megyünk vele semmire, lényeges dolgokkal kellene foglalkozni – fogalmazott. Hozzátette: – Tavaly óta világos törvény rendelkezik a helyi zászlók elfogadásáról és használatáról. Normalitás akkor lesz, amikor mindkettőt természetesen használjuk hivatalosan. Az önkormányzatok elleni feljelentések, perek nem használnak a románoknak sem.

Prefektusi kollégium: a kényes kérdésekről beszélni kell

A fenti téma napirenden szerepelt a prefektusi kollégium hétfői ülésén is: A nemzeti lobogó kitűzése a közintézmények épületeire címmel mutatta be jelentését Radu Sandu Moldovan megyei rendőrparancsnok, aki hangsúlyozta, hogy törvény szabályozza az ország zászlójának használatát. (A dokumentum elérhető román nyelven itt: http://www.prefecturahr.ro/dbimg/documente_stiri/802/ipj.pdf) Az ülésen részt vett a megyei tanács elnöke is, aki elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsa aznapi ülésén szavaznak a jó együttélési kódex elkészítéséről szóló határozatról, a zászló kapcsán pedig kijelentette: a kényes kérdésekről is beszélni kell, hiszen mindegyik közösségnek megvannak a saját szimbólumai, a saját történelme, ami természetes kell, hogy legyen, a cirkusz viszont elriasztja a befektetőket. Hivatkozott a sajtótájékoztatón elhangzottakra, miszerint a kutatás kimutatta, nem a szimbólumok használata a legnagyobb probléma, hanem a munkahelyek hiánya, és hogy a fiataloknak nincs perspektíva. Andrei-Jean Adrian prefektus azt mondta, a legfontosabb egymás tisztelete, nincs szükség a feszültségkeltésre, Hargita megyében pedig csend van, és békés együttélés. Borboly Csaba hozzáfűzte: a megyei tanács által készített közvélemény-kutatásnak folytatása lesz az említett tanácshatározat nyomán, és a magyarok körében is felmérést végeznek majd.

Csíkszereda, 2016. február 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774