A fiatalok munkalehetőségeinek bővítését szorgalmazza Borboly Csaba

Nőhet a Régiók Bizottságának a súlya az európai uniós döntéshozatalban

(0 Szavazat)27 megjelenítés

– A foglalkoztatáspolitika és az oktatáspolitika szoros együttműködése elengedhetetlen, és kiemelten fontos a továbbképzések, átképzések, szakoktatás előtérbe helyezése – fogalmaz Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottságának (RB) A tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatások című véleménytervezetéhez benyújtott módosító javaslatában. A dokumentumról az RB június 3-i, Brüsszelben tartott plenáris ülésén szavaztak, amelyen a megyeelnök is részt vett.

– Ahhoz, hogy a székelyföldi fiatalok szülőföldjükön maradjanak, vagy hazatérjenek, munkahelyek kellenek, ezért nagyon fontosnak tartom a foglalkoztatáspolitika összehangolását az oktatáspolitikával – nyilatkozta az elöljáró, aki az RB Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottságának tagjaként nyújtotta be módosító indítványát. – A SEDEC-tagságomat azért tartom fontosnak, mert a térségünk érdekeit képviselni tudom a jelentések megszerkesztésénél, ami azt jelenti, hogy Hargita megyéből ebbe a kérdéskörbe is beleszólhatunk uniós szinten – tette hozzá.

A plenáris ülés június 4-én, csütörtökön reggel folytatódott, ekkor részt vett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is, és felszólalt az EU Befektetési Tervének témájában. Méltatta az RB munkáját, az állampolgárokhoz legközelebb álló uniós testületnek nevezte a testületet.

A Lisszaboni Szerződés módosításáról szóló egyeztetések során egyezség született arról, hogy az RB raportőrei ezentúl részt vehetnek az Európai Parlament (EP) szakbizottságainak ülésein, és a konzultatív testület az EU egyféle szenátusaként működne tovább. A plenárison jelen voltak és felszólaltak az EP alkotmányjogi bizottságának tagjai is, akik hangsúlyozták: a régiókat hagyni kell, hogy befolyásolják az EU-s jogszabály-alkotási folyamatot, továbbá hogy a helyi önkormányzatok szerepét növelni kell a döntéshozásban, a szubszidiaritás elvét jobban kell alkalmazni – számolt be Borboly Csaba. Azt is elmondta, hogy az Európai Néppárt (EPP) októberi, madridi kongresszusára hivatalosak az RB néppárti tagjai.

Csíkszereda, 2015. június 4.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774