A fiatalok lakásépítési támogatásáról szóló törvényjavaslat készült

A politikának többet kell foglalkoznia az ifjúság helyzetével

(0 Szavazat)34 megjelenítés

A fiatalok/fiatal családok lakásépítési programjáról szóló törvényjavaslatot szeretne elfogadtatni a parlamenttel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és az RMDSZ Hargita megyei honatyái. A megyei tanács csapatával kidolgozott javaslat a magyarországi törvény mintájára készült.

A támogatást legfeljebb egy alkalommal lehetne igényelni, a benyújtott számlák alapján visszaigényelhető lenne az áfa értéke 70 000 lejig, a 20 százalékos áfát 5 százalékra csökkentenék, állami típusterveket is igénybe lehetne venni ingyenesen (építész tervező csak akkor lenne szükséges, ha módosításra szorul az eredeti terv); az építkezés után a kormányhivatalok ellenőriznék a felépült házat, hogy a terv szerint készült-e a kivitelezés, egylakásos családi háznál a hasznos alapterület nem haladhatná meg a 200 négyzetmétert, többlakásos társasháznál a 100 négyzetmétert. A javaslat értelmében az is házépítésnek minősülne, ha a meglévő ingatlanra húznak fel egy új emeletet, vagy ha a tetőteret építik be, de mindenképp új lakóegységnek kell létrejönnie, és szerepel az a kikötés is, hogy nyaralóra vagy szálloda építésére nem lehetne igényelni a támogatást.

A kezdeményezők szerint a politikának többet kell foglalkoznia a fiatalok helyzetével, minden helyi tanácsnak, hivatalnak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a fiatalok foglalkoztatására, az itthon maradásuk vagy hazatérésük érdekében. A kedvezményezettek megsegítésén és annak társadalmi hatásán kívül a lakásépítési támogatásnak számos más eredménye lehet: munkahelyek létesülhetnek az építőiparban, a szállításban, az ingatlanpiacon, bővülhetnek a szolgáltatások a bankszektorban, építkezésben, tervezésben, az ehhez kapcsolódó folyamatokban, nem utolsósorban a bútorgyártásban és a belső gépészeti szerelésben is fellendülésre lehet számítani.

Csíkszereda, 2016. március 9.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774