A fiatalok családalapítási nehézségeivel is foglalkozni kell az EU-ban

Beépítenék a kolozsvári ifjúságifőváros-projekt tapasztalatait a Régiók Bizottsága ifjúságpolitikai jelentésébe

(0 Szavazat)25 megjelenítés

Kolozsváron folytatta konzultációsorozatát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként, az ifjúságpolitikai témában készülő jelentéséhez (http://www.borbolycsaba.ro/ujabb-raportori-megbizatas-borboly-csabanak/), illetve az új, elfogadás előtt álló Hargita megyei ifjúsági stratégia ügyében. November 7-én, szombaton, Bende Sándor megyei tanácsossal együtt, az elöljáró találkozott Borzási Saroltával, a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa projektet lebonyolító Share Kolozsvár Föderáció alelnökével, Lokodi Katalinnal, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) programokért felelős alelnökével, illetve Székely Kingával, a szervezet szakosztályokért felelős alelnökével, Antal Gézával, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) elnökével, Talpas Botonddal, a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) erdélyi régiós elnökével, valamint Geréd Imrével, az RMDSZ ifjúsági ügyvezető alelnökével. 

A megyeelnök a résztvevőkkel sorra vette a jelentéstervezetnek mind a 22 pontját, azokhoz fűztek észrevételeket, javaslatokat a jelen lévő ifjúsági vezetők. Olyan problémákra is felhívták a figyelmet, amelyeket a dokumentum nem említ: a fiatalok családalapítási kihívásaira, egészségügyi téren biztosított állami védelmére, a nagyvárosi fiatalság gyakran lehetetlen helyzetére, a családok szétesésére, valamint arra is, hogy a fiatalok idősebbek iránti felelősségérzete egyre csökken, már nem számít társadalmi normának. Elhangzott, hogy Romániában rosszul szabályozzák az önkéntességet, pedig az sokat segítene a fiatalok elhelyezkedésében – az országban nincs egyértelmű jó gyakorlat ezen a téren, itt is változtatni kellene.

A kolozsvári megbeszélésen tett javaslatok szerint romániai szinten is szükség lenne az ifjúsági szervezetek személyzeti költségeinek támogatására, hiszen ezáltal is tehetnének a fiatalok egyre aggasztóbb politikai passzivitása ellen. Hangsúlyozták az önkéntes munka fontosságát, valamint azt, hogy a fiatalokat hazatérésre kell ösztönözni, mert szülőföldjükön jobban tudják hasznosítani tudásukat, és a családi beágyazottság költségei kisebbek, előnyösebbek. A megbeszélésen részt vevők abban is egyetértettek, hogy külön pontot szentelnének a családalapítás támogatásának különféle adókedvezmények, lakástámogatás formájában, családbarát munkahelyek szorgalmazásával, továbbá intézményes formákkal, mint például a bölcsődék számának növelése.

Borboly Csaba elmondta, hogy a jelentéstervezet elkészítése során nagyon fontosnak tartja a különböző szintű egyeztetéseket az ifjúsági szervezetek és érdekképviseletek különböző csoportjaival, illetve hogy a Kolozsvár Ifjúsági Főváros projektet mint jó gyakorlatot hasznosíthassa az európai uniós dokumentumban. A megyeelnök-raportőr nélkülözhetetlennek tartja a romániai magyar ifjúsági szervezetek véleményét a jelentés összeállításában, hiszen az ő jövőképük szerint szeretné befolyásolni az európai ifjúságpolitikát, ennek érdekében pedig a konzultáció folytatására van szükség: a következő napokban találkozót tervez azokkal a szervezetekkel, amelyekkel még nem sikerült egyeztetnie, és további javaslatokat vár.

A kolozsvári találkozón elhangzottak közül, amelyeket sikerül az EU-s nyelvezetnek megfelelően megfogalmazni, illetve amelyekben sikerül a többi 27 tagországot is érdekeltté tenni, több javaslat, legalább részlegesen, várhatóan bekerül a dokumentum tervezetébe, amelyről jövő év februárjában szavaz az RB.

A Hargita megyei új, elfogadás előtt álló ifjúsági stratégiáról is szó volt, Bende Sándor megyei tanácsos elmondta, hogy átvennék az ifjúságifőváros-projekt tapasztalatait.
Borboly Csaba brüsszeli tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2015. november 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774