A dévai Szent Ferenc Alapítvány az új többségi tulajdonosa a szárhegyi kastélynak

Adomány Böjte Csaba alapítványának

(0 Szavazat)30 megjelenítés

– A szárhegyiek is jól járnak, a turisták is, és Csaba testvér is jó gazdája lesz a Lázár-kastélynak – nyilatkozta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke arra a hírre reagált, hogy báró Lipthay Antal többségi tulajdonos a gyergyószárhegyi Lázár-kastély 13/24 tulajdonrészét a Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta, Böjte Csaba ferences szerzetes, az alapítvány alapító elnöke pedig elfogadta az adományt, és ezáltal megnyílhat a kastély a látogatók előtt.

A megyeelnök örvendetesnek tartja a hírt, főleg mert Hargita Megye Tanácsa is nagy erőfeszítéseket tett, a többségi tulajdonossal együtt, azért, hogy a kastélyt ismét látogathassák a turisták, és hogy az örökösök rendezzék vitájukat a műemlék épület közjót szolgáló használata érdekében. Példának hozta fel a megyei tanács perbe lépését, a rengeteg egyeztetést ez ügyben, továbbá a megyei tanács elemzőcsoportjának jelentését (elérhető a következő linken: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-gyergyoszarhegyi-lazar-kastely-tulajdonjoga-es-tevekenysege-korul-kialakult-helyzet/).

– Fontosnak tartom, hogy továbbra is a köz érdekében használják a Lázár-kastélyt, ezt a térség jelképévé vált kincset. Mindezek megvalósítása érdekében olyan tervet dolgoztunk ki a megyei tanácsnál, amely lehetőséget nyújt a tulajdonos és a kulturális folyamatok kezelői között az együttműködésre, amely révén a kastély továbbra is fontos kulturális-turisztikai helyszín lesz. Ez a megye lakosságának érdekét szolgálja, és összekapcsolható más turisztikai célpontokkal, így a városok, köztük Csíkszereda is is nyer mindezzel – mondta el Borboly Csaba.

Mellékelten találják báró Lipthay Antal örökösnek az erről kiadott közleményét.

A téma iránt érdeklődők további információt találhatnak a megyei tanács Lázár-kastéllyal kapcsolatos aloldalán: http://hargitamegye.ro/lazar-kastely.html

Csíkszereda, 2016. március 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774